„Je fakt lepší než pes“, řekl Trump k výpadu KLDR proti Bidenovi!

zprávy

Americký rezident Donald Trump se postavil za Joe Bidena a uvedl, že Severní Korea nezaslouženě nazvala jeho potenciálního rivala „vzteklým psem“, uvádí The Guardian.

„Je fakt lepší než pes“, řekl Trump k výpadu KLDR proti Bidenovi!
Kim Čong-un a Donald Trump
18. listopadu 2019 - 13:07

Šéf Bílého domu také připomněl Pchjongjangu, že pouze Amerika mu může pomoci dosáhnout jeho cílů, a vyzval k rychlejší jaderné dohodě.

Donald Trump se vpostavil za jednoho ze svých možných soupeřů a uvedl, že Severní Korea ho nespravedlivě označila za „vzteklého psa“, píše The Guardian. „Možná je Joe Biden ospalý a velmi pomalý," cituje prezident na Twitteru, „ale není to vzteklý pes. Ve skutečnosti je fakt lepší.“

List uvádí, že prezident kritizoval Pchjongjang na pozadí pokusů o obnovení pozastavených jednání o jaderných zbraních. Trump žádá vůdce KLDR Kim Čong-una, aby „uzavřel dohodu“, kvůli níž se Spojené státy a Jižní Korea rozhodly v neděli odložit společné roční letecké cvičení. Ta jsou v Pchjongjangu považována za zkoušku invaze. Země stanovila lhůtu jednoho roku na vypracování oboustranně přijatelného plánu na záchranu americko-severokorejských vztahů, který vyprší na konci prosince.


Jak noviny připomínají, Severní Korea v pátek obvinila Bidena, že si „dovolil urazit důstojnost nejvyššího vedení Severní Koreje“, ačkoli neuvedl důvod svého pobouření. „Vzteklí psi jako Biden mohou ublížit mnoha lidem, pokud zůstanou na svobodě," uvedla ve svém prohlášení Korejská centrální telegrafická agentura (KCNA). "Musíte je ubít klackem." Spekulovalo se, že Severní Korea byla uražena reklamou pro možného kandidáta na prezidenta. Ve videu byla Trumpova zahraniční politika odsouzena, která „chválí diktátory a tyrany a odtlačuje spojence“ USA. Text byl doprovázen fotografií Trumpova a Kimova prvního setkání v Singapuru v loňském roce.

Kromě ozastání Bidena psal šéf Bílého domu také o dalším setkání s Kimem po neúspěšných jednáních v Hanoji v únoru. „Jsem jediný, kdo vás dovede tam, kam chcete. Takže jednejte rychle, dohodněte se. Brzy se uvidíme!“ Jak publikace zdůrazňuje, strany zatím nebyly schopny dosáhnout dohody.

Šéf Pentagonu Mark Esper zdůraznil, že po odložením cvičení Spojené státy nijak neudělaly ústupky Pchjongjangu. „Nemyslím si, že se jedná o ústupek," cituje ho Guardian. „Považuji za velmi důležité poskytnout našim diplomatům trochu více možností k uzavření dohody o odstranění jaderných zbraní na poloostrově." Zároveň se Pchongjang podle agentury připravuje o víkendu uskutečnit své vlastní letecké cvičení, přestože Esper vyzval k „prokázání dobré vůle při zvažování otázek výcviku, cvičení a testů“ severokorejské armády.

(kou, prvnizpravy.cz, theguardian.com, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif