Julian Lewis: Velikost flotily válečných lodí Royal Navy je žalostná

zprávy

Velikost flotily válečných lodí královského námořnictva je žalostná, uvedl Julian Lewis, předseda komise pro obranu v rozhovoru Sky News.

Julian Lewis: Velikost flotily válečných lodí Royal Navy je žalostná
Torpédoborec HMS Duncan
28. července 2019 - 09:01

„A to znamená, že nejsme schopni sestavit celou řadu možností, jak se bránit, což je v pořádku, pokud neexistuje žádná hrozba ale je potenciálně katastrofální, pokud dojde ke konfliktu tak jako u většina konfliktů - nečekaně a nepředvídatelně," upřesnil Julian Lewis.

Královské námořnictvo bylo pověřeno doprovodem britských lodí přes Hormuzský průliv, aby je ochránilo před íránským útokem

„Prohlubující se krize v Perském zálivu upozornila na nedostatek velkých válečných lodí ve flotile Royal Navy, což je situace způsobená roky po sobě jdoucích rozpočtových škrtů,“ pokračoval Julian Lewis.


HMS Montrose je osamocená fregata, která doprovází obchodní plavidla s vlajkou Velké Británie v Hormuzském průlivu u Íránu. Brzy se k ní připojí torpédoborec HMS Duncan, ale jen na několik týdnů než zamíří do přístavu k opravám.

Brzy by britská flotila měla dostat dvě nové letadlové lodě. Potřeba obrovských finančních prostředků na jejich výstavbu vyvolala snížení financování v jiných oblastech.
 
„Abychom zajistili výstavbu letadlových lodí, dohodli jsme se na snížení počtu našich fregat a torpédoborců z 35 na 32," vysvětluje Lewis, „ ale nedokázali jsme si ani  představit, že by se počet našich lodí snížil na současných nešťastných 13 fregat a šest torpédoborců."

„To, co musí Boris Johnson udělat, je uznat, že pokud je obrana první povinností vlády, musíme se vrátit na úroveň výdajů na ozbrojené síly, které existovaly v 90. Letech, “ doporučuje Julian Lewis.

V roce 1982 mělo Spojené království 43 fregat a 12 torpédoborců; nyní má 13 fregat a 6 torpédoborců.

Podobně se snížil počet ponorek ze 16 na 10, a přestože letadlová loď HMS Queen Elizabeth bez problémů prochází programem zkoušek, tak není dosud funkční, a námořnictvo je bez letadlové lodi.

(rp,prvnizpravy.cz,skynews,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif