Koronavirus: Čekání na neznámé

zprávy

V pátek večer, kdy se v mracích objevily červánky, a den šel spát, v The New York Times jsem zahlédl titulek „Coronavirus Live Updates…“ a tak jsem se juknul. Článek byl aktualizován před 3 minutami a byl doslova nekonečný. Podrobně informoval o situaci v USA, ale také kdekoliv ve světě.

Koronavirus: Čekání na neznámé
Ilustrační foto
27. června 2020 - 11:07

A k tomu zajímavé informační drby jako, že podle nově zveřejněných údajů Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, většina z 121 výletních lodí, které vpluly do amerických vod po 1. březnu 2020, měla na palubě případy Covid-19. Nakažené koronavirem nemělo na palubě pouze 15 lodí, uvádí František Roček v pandemií ochuceném komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Nuda a smrt

Koronavirus se objevil ve zprávách od ledna a v červnu to je již nudné téma. Dokonce nudná je dnes i zpráva, že již zemřelo na Covid-19 přes 494 tisíc lidí. Zprávy se stále opakují, takže zpráva o smrti nás zaujme jenom pokud zemře někdo z našeho města či obce, protože teprve potom instinktivně pocítíme vůni neviditelného nebezpečí.

Američany jistě zajímá, že Florida uvedla více než 8 900 nových denních případů a vzrůstající problémy mají i další státy americké federace čili USA.

Ale už je nezajímá, stejně jako nezajímá Čechy, že podle databáze New York Times v Novém Dillí a třech indických státech evidují dvě třetiny z více než 490 000 případů covid-19 v zemi. Ve čtvrtek indická vláda oznámila 16 922 nových případů během jednoho dne a v pátek ráno byla k dispozici informace, že zemřelo na Covid-19 více než 15 000 lidí.

Pro nás je důležité, že někde ve světě se koronavirus šíří plošně a někde se objevují jenom ohniska, která se daří izolovat. Tato ohniska známe dnes také u nás v České republice. Až ohnisek bude více, budeme tomu říkat druhá vlna.


Čeká nás neznámo

Kdyby si člověk chtěl článek, který v pátek večer byl na webu The New York Times, vytisknout, bylo by to 9 až 10 stránek psaného textu. Z tak rozsáhlého textu bylo cítit nejistotu, resp. vědeckou nejistotu.

Lékaři v terénu i vědci se shodují, že o novém koronaviru vědí sice stále více, ale o to více si uvědomují, že vědí stále příliš málo.


Zjišťují, že se stále rozšiřuje katalog postižení, které může „chřipečka“ způsobit. Náhodou jsem si přečetl v japonských novinách, že předběžná studie pacientů hospitalizovaných s covid-19 zjistila, že nemoc může poškodit mozek a v některých závažných případech může způsobit komplikace, jako je mozková příhoda, zánět, ale i psychózu a symptomy podobné demenci.

Inkubační doba koronaviru je dostatečně dlouhá, aby nemocný nakazil řadu lidí, aniž by to tušil. K tomu asymptomatičtí nemocní, kteří nevědí, že mají covid-19.

Yang Zhanqiu z Wuhanské univerzity uvedl v pondělí 22. června, že výsledky laboratorních testů mohou naznačovat, že virus způsobující nejnovější ohnisko v Pekingu byl dovezen z oblasti mimo Čínu.

Yang uvedl, že počty případů v Pekingu prudce stouply z nuly na více než dvě stě, což ukazuje, že současná mutace viru je nakažlivější než kmen, který se původně šířil ve Wu-chanu.

Yang to považuje za možný důvod, proč epidemie mimo Čínu stále není pod kontrolou, zatímco většina částí Číny nebyla delší dobu svědkem nových domácích případů.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?