Korwin: Proč si Polsko nesmělo připomenout volyňský masakr?

zprávy

Je to jasné: PiS je americká agentura. V současné době Amerika podporuje Ukrajinu, takže na Ukrajinu nesmíme útočit žádným způsobem, píše na facebooku Janusz Korwin-Mikke, polský konzervativní politik.

Korwin: Proč si Polsko nesmělo připomenout volyňský masakr?
Janusz Korwin-Mikke
12. července 2019 - 06:20

Přesně před 76 lety - 11. července 1943 došlo ke „krvavé neděli“. Byl to vrcholný moment genocidy spáchaný ukrajinskými nacionalisty na Polácích. Ukrajinská povstalecká armáda (UPA) provedla koordinovaný útok nejen na Poláky ve 150 obcích v okresech Vladimir,  Kovel a Lucku.

„Bohužel, na ukrajinské straně se stále objevují chvály Bandery nebo Šuchevyče, hlavních velitelů jednotek OUN-UPA, kteří jsou zodpovědní za vraždy Poláků.

V Nejvyšší radě Ukrajiny, tam ještě leží žádosti o jejich vyznamenání (např. Žádost o uznání Bandery jako "Hrdiny Ukrajiny"), šéf ukrajinského Institutu národní vzpomínky, dokonce postuloval vytvoření řádu pro ně.

„Dnes potřebujeme takové lidi jako je Bandera a Šuchevyč, chválí ukrajinský ministr zdravotnictví. Mezitím vláda Pis založila svou politiku pouze na emocích a nenávisti vůči Rusku, podle ní je to důležitější než péče o zájmy Polska a úctu k naší historii.

Ukrajina musí projevit úctu Polákům zavražděným ve Volyni Banderou a vojáky OUN-UPA. Nikdy nebudeme moci oslavovat Stepanaa Banderu! ,“ píše Janusz Korwin-Mikke na facebooku.



V této souvislosti politik odkazuje na politiku strany PiS vůči Ukrajině. „Je to jasné: Právo a spravedlnost je americká agentura,  Amerika podporuje nyní Ukrajinu, takže není dovoleno útočit na Ukrajinu žádným způsobem. Sověti také nemohl napadnout přátele Sovětského Svazu, například Egypt...“ - zdůrazňuje a dodává, „v současné době, v době všeobecného přístupu k internetu, lidé si pamatují volyňský masakr,“ poznamenává.

„Je úžasné, že právě EU, která bojuje proti Rusku, podporuje Ukrajinu, ale nějak zároveň nechce slyšet o nějakém masakru na Volyni a ve skutečnosti podporuje banderovský nacionalismus,“ pokračuje Korwin-Mikke.


Politik přiznává, že se nechce podílet na podpoře Ukrajinců. Myslí si, že každý z pokusů pro Polsko hrozně skončil. „Alespoň na západní Ukrajině, v kruzích blízkých k nacionalistům. Bandera je ukrajinský národní hrdina. Obecně za kritiku Bandery  jdete na Ukrajině  do vězení. Jsem velmi rád, že Ukrajina má problémy s Ruskem a že 4/5 ukrajinské armády musí být na východní hranici, a nikoli na polské hranici,“ píše Korwin.

„Jsou to tragédie, které doufám, se už nebudou opakovat, ale nelze zapomenout na ně. Skutečnost, že PiS se snaží zapomenout, jednou, dvakrát, tak je velmi špatný signál ze strany  PiS. Je to strana, která lhala, ještě před volbami. Používala volyňský masakr v předvolební propagandě, nyní stáhne ocas pod vedením Washingtonu, DC, a sedí tiše.“

(rp,prvnizpravy.cz,fb, dorzeczy, foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif