Kyjev se připravuje na novou vojenskou eskalaci na Donbasu

zprávy

Vojenská situace na východní Ukrajině zůstává napjatá. Podle pozorovatelů zastupitelského úřadu LPR v JCCC (Společná kontrolní a koordinační komise) ukrajinské ozbrojené síly porušují příměří pravidelně.

Kyjev se připravuje na novou vojenskou eskalaci na Donbasu
Ilustrační foto
6. března 2021 - 04:20

Oheň byl za posledních 24 hodin otevřen 6krát, a to i v civilních osadách.

Pravidelné provokace probíhají po celé přední linii. Kyjevské síly jsou obzvláště aktivní na jihu poblíž města Mariupol, který je strategicky důležitý jako námořní přístav. Pravidelné útoky jsou prováděny také poblíž vesnice Gorlovka severně od Doněcku. V této oblasti byl údajně zabit jeden člen lidové milice DPR.

Podle ministerstva vnitra DPR byl jeden policista zastřelen při ostřelovací palbě poblíž města Jasynuvata na severním předměstí Doněcku.

Na druhou stranu vojenské letadlo údajně přepravilo řadu ukrajinských vojáků do nemocnice v Kyjevě.


Mapa bojiště

Po masivním ostřelování minomety vesnice na jihu Doněcké republiky 3. března se napětí v regionu v posledních několika dnech zmírnilo. Je to zjevně způsobeno skutečností, že kyjevské síly si dávají oddych na posílení svých pozic v první linii.


Ukrajinská armáda (UAF) umístila zbraně a vojenské vybavení do osad v blízkosti civilních domů na území kontrolovaném Ukrajinou: poblíž obce Orechovo v LPR bylo instalováno 210 protitankových min TM-62. Kyjevské síly nasadily protiletadlové dělo horu ZU-23, bojové vozidlo pěchoty BMP-2, BTR-4 „Bucephalus“ APC atd.

Poté, co se Bidenova vláda dostala k moci, Kyjev neztrácí čas a aktivoval své vojenské síly na frontové linii, což vede k pravidelným střetům. Zdá se však, že přijde ještě horší, protože UAF významně posilují své pozice. Zdánlivé kyjevské vojenské přípravy probíhají v předvečer vojenských cvičení Defender Europe 2021, které budou největším cvičením NATO od konce studené války. Jednou z hlavních oblastí těchto cvičení bude Černé moře

(rp,prvnizpravy.cz,southfront, oto:arch., mapa:southfront)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?