Laureát Nobelovy ceny: Feminismus pohřbí literaturu

zprávy

Spisovatel Mario Vargas Llosa , laureát Nobelovy ceny za literaturu ve svém článku pro La Repubblica analyzuje rizika nadměrného uplatňování pravidel politické korektnosti v literatuře.

Laureát Nobelovy ceny: Feminismus pohřbí literaturu
Mario Vargas Llosa, laureát Nobelovy ceny
26. března 2018 - 07:20

Podle peruánského spisovatele Vargase Llosy, literatura měla „vždy nepřátele“: v minulosti byla „silně ovlivňována“ náboženstvím, pak se prosazovaly totalitní systémy. Nyní podle peruánského spisovatele je  "největším nepřítelem" literatury feminismus.

Podle slov francouzského filozofa Georges Bataille, „jen jeden člověk vynalezl způsob jak vymítat zlo - psát o něm,“ říká Mario Vargas Llosa držitel Nobelovy ceny za literaturu.
 
V posledních letech, jak upozorňuje Vargas Llosa, nelze vyloučit pravděpodobnost zániku literatury.

Podle laureáta Nobelovy ceny literatura má a měla "vždy nepřátele". V minulosti to bylo náboženství, pak totalitní systémy. A demokracie zase z morálních a právních důvodů zakazuje knihy, ale v tomto případě je možnost bojovat u soudů.
 
Nyní, podle Vargasy Llosy, "nevětším nepřítelem" literatury je feminismus. „To, samozřejmě, nemluvím o všech feministkách, ale o nejradikálnějších a těch co podporují útok na literaturu a kulturu. Proto téměř nikdo neměl odvahu protestovat ve Španělsku, proti „feministickému nápadu“ vyloučit ze školních osnov spisovatele jako je Pablo Neruda, Javier Marías a Arturo Pérez-Reverte.

Rovnost pohlaví v praxi: Německo bude měnit slova hymny
 
Argumenty jsou obsaženy v Manifestu, kde dámy požadují   zákaz „pornografické knihy“ Vargase Vila. Stejně tak jako knihu „Lolita“ od spisovatele Laura Freyshase.  Samozřejmě, s tímto postojem k literární práci "žádný román západní literatury nebude zachráněn před auto-da-fe."  Například román „Sanctuary“, by měl být zakázán, a jeho autor William Faulkner by měl jít za mříže na celý život.
 
Francouzské nakladatelství Gallimard oznámilo, že vydá sbírku esejů Louise-Ferdinanda Céline, který ve  své touze spolupracovat s nacisty během okupace Francie, napsal i antisemitské eseje. Mario Vargas Llosa připouští, že on by si nikdy nepodal ruku s takovým člověkem, ale přitom obdivuje jeho dva mistrovské romány - „Cesta do konce noci“ a „Smrt na úvěr“ - která podle peruánského spisovatele, jsou „absolutně mistrovské ", nejlepší ve francouzské literatuře po románech Marcela Prousta. Rozhořčení způsobené samotnou myšlenkou zveřejnění děl Louise-Ferdinanda  Céline donutilo vydavatelství, aby zrušilo vydání jeho děl.
 
Podle slov Georges Bataille, díky volnosti v určitých obdobích, v některých společnostech panuje velká literatura, a nemůže být ani morální ani nemorální, ale může být pouze originální, vzpurná... Literatura bez života a bez hádanek, literatura ve svěrací kazajce, tak to už nebude literatura.


 (rp,prvnizpravy.cz,reppublica,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif