Lavrov: Zabráníme agresivním zásahům proti našim spojencům

zprávy

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se během tiskové konference vyjádřil k situaci na hranici Tádžikistánu a Afghánistánu.

Lavrov: Zabráníme agresivním zásahům proti našim spojencům
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
7. července 2021 - 10:10

„Uděláme všechno, včetně využití schopností ruské vojenské základny na hranici Tádžikistánu s Afghánistánem, abychom zabránili jakýmkoli agresivním zásahům proti našim spojencům," citovala Lavrova RIA Novosti .

Podle něj zástupci sekretariátu Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (CSTO) navštívili oblast tádžicko-afghánských hranic, zhodnotili situaci a podali o ní zprávu stálé radě organizace.

Lavrov zdůraznil, že povinnosti CSTO „zůstávají v platnosti“.

Jak dříve řekl agentuře RIA Novosti zdroj ve vedení Státního výboru pro národní bezpečnost Tádžikistánu, militanti Talibanu převzali kontrolu nad „více než 70% hranice více než 1430 kilometrů dlouhé hranice s Tádžikistánem“.

Více než 1 000 afghánských vojáků  uprchlo do Tádžikistánu po ozbrojených střetech s teroristy Talibanu.



Americká armáda v úterý potvrdila, že téměř dokončila stažení svých vojsk z Afghánistánu, kde afghánské úřady nasadily stovky provládních vojáků a milicionářů, aby zmařili masivní ofenzívu Talibanu na severu.

Afghánští vojenští představitelé připustili, že neochrání izolované venkovské okresy před útokem Talibanu, ale slíbili, že zaměří své úsilí na zabezpečení velkých osad, hlavních silnic a příhraničních měst.

(rp,prvnizpravy.cz,rt,figaro,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?