Le Figaro: Macron obvinil anglosaský tisk ze zkreslování jeho slov!

zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron zkritizoval britské a americké noviny za ospravedlnění teroristických útoků ve Francii a za úmyslné zkreslení jeho slov, uvádí Le Figaro.

Le Figaro: Macron obvinil anglosaský tisk ze zkreslování jeho slov!
Emmanuel Macron, francouzský prezident
19. listopadu 2020 - 04:20

Hlava státu opět zdůraznila, že nebojuje s islámem, ale s radikálním islamismem, a pověřila velvyslance anglicky mluvících zemí, aby objasnili svůj postoj pomocí překladů projevů, které vyvolaly ostrou reakci, a to i v muslimských zemích.

„Mezi Emmanuelem Macronem a anglosaským tiskem již neexistuje porozumění,“ uvádí Le Figaro ve svém článku. Francouzský prezident již potřetí za dva týdny vyjádřil svou zlost vůči anglicky mluvícím médiím, z nichž mnohé pokrývaly nedávné teroristické útoky ve Francii: po Financial Times a Politico byl kritizován The New York Times. Podle hlavy státu „mnoho novin ... ospravedlňuje toto násilí“ a vidí „kořen problému“ ve skutečnosti, že „Francie je rasistický a islamofobní“ stát. Jednoduše řečeno, z jejich pohledu k islamistickým útokům v této zemi dochází, protože její prezident je „o to požádal“.

Důvodem této potyčky bylo původně nedorozumění, které vzniklo po Macronově projevu v Le Muro o islamistickém separatismu, vysvětluje francouzská publikace. Poté muslimský svět obvinil francouzského prezidenta z vyhlášení války islámu. V arabských zemích se začaly ozývat další a další výzvy k jeho vraždě a vyhrožování Francií. Po brutální vraždě učitele Samuela Patiho, kdy hlava státu bránila právo na karikatury, napětí dosáhlo nové úrovně. Ve snaze snížit ji se Emmanuel Macron rozhodl poskytnout rozhovor televiznímu kanálu Al-Jazeera.


Podle Le Figaro se prezident republiky pokouší francouzským způsobem současně vysvětlit pojem sekulární povahy státu a hájit svobodu projevu. Zároveň s politováním konstatuje, že jeho slova jsou zkreslená a dokonce záměrně zmanipulovaná: „(Negativní) reakce muslimského světa je vysvětlena množstvím lží.“ V rámci boje proti manipulaci byl projev v Le Muro a projev na počest Samuela Patiho na Sorbonně přeloženy do jazyků dotčených zemí a francouzské ministerstvo zahraničí žádá velvyslance země, zejména na Středním východě, aby objasnili prohlášení francouzského vůdce.

Podle prezidentova doprovodu si Macron nepřeje myšlenku, že by mohl někdy urazit zakořenění muslimů ve společnosti. Je třeba vysvětlit, že francouzský prezident bojuje s radikálním islamismem, nikoli s islámem. V pondělí během rozhovoru pro evropský think tank Le Grand Continent znovu připomněl, že „80 procent obětí islamistického terorismu pochází z muslimského světa“, což potvrzují události posledních dnů v Mosambiku.

Noviny však píšou, jakmile se vysvětlení projevů francouzského vůdce začaly vysílat v arabských státech, že se otevřela nová fronta - tentokrát v anglosaských zemích. Jeden z Macronových poradců si stěžuje, že mnoho předních publikací (The Washington Post, The New York Times, The Guardian, Politico, Associated Press, Financial Times) publikovalo analytické články založené na zkreslených slovech prezidenta. Stejně jako dříve byly citované projevy přeloženy - nyní do angličtiny, byli pozváni velvyslanci v Londýně a Washingtonu a Elysejský palác je vyčerpán. Macronův poradce uvedl, že jeho administrativa přijímá opatření, kdykoli jsou prezidentova slova zkreslena, a proto souhlasil, že bude s The New York Times hovořit o sekulární povaze francouzského státu.

Jak Emmanuel Macron řekl v rozhovoru, Francie se drží modelu univerzalismu, nikoli kulturalismu. „Je mi jedno, jestli je ve společnosti někdo černý, žlutý, bílý, katolík nebo muslim - především je to občan," zdůraznil prezident. Tento koncept je v kontrastu s americkým, který Barack Obama připomněl v rozhovoru pro The Atlantic: „Spojené státy jsou reálnou zkušeností s budováním velké nadnárodní a multikulturní demokracie.“ Bývalý prezident zároveň varuje, že Američané zatím nevědí, zda se tento model může zakořenit. Sekulární povaha a zásada oddělení církve od státu se od počátku 20. století nezměnily, což jim nebrání v potížích, včetně nepochopení za strany anglosaského světa, píše Le Figaro na závěr.

(kou, prvnizpravy.cz, lefigaro.fr, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif