Litva rozšířila omezení tranzitu do Kaliningradu i pro vozidla

zprávy

Omezení uvalená litevskými úřady na tranzit do Kaliningradské oblasti se vztahují i na kamiony.

Litva rozšířila omezení tranzitu do Kaliningradu i pro vozidla
Ilustrační foto
22. června 2022 - 09:01

„Tyto náklady, stejně jako ty železniční, lze v tuto chvíli přepravovat pouze po moři," píše se v článku na Ria Novosti.

Francie se obávala reakce Ruska po litevské blokádě Kaliningradu

Litva oznámila Kaliningradské oblasti, že od 18. června bude tranzit zboží podléhajícího sankcím EU: stavební materiály, kov, dřevo, cement, hnojiva, alkohol, kaviár a některé další kategorie zboží, které celkem tvoří asi 50 procent veškerého zboží zakázán.



Guvernér Anton Alichanov zdůraznil, že trajektový komplex Kaliningradské oblasti si poradí s novým nákladem na pozadí rozhodnutí Vilniusu. Přeprava ropných produktů do regionu přes Litvu pokračuje, jejich tranzit je omezen až 10. srpna.

Oficiální představitelka ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová uvedla, že Litva, která učinila takové rozhodnutí, jedná agresivně a překročila nepřátelské hranice. Vilnius by podle ní měl pochopit, že hodnocení Moskvy takové akce jako nepřátelské znamená, že nyní „není čas na rozhovory“. Ministerstvo zahraničí zdůraznilo, že Rusko si vyhrazuje právo chránit národní zájmy, pokud nebudou omezení zrušena.


Kreml označil rozhodnutí litevských úřadů za nezákonné a bezprecedentní. Zdůraznili, že tato situace vyžaduje hlubokou analýzu, která bude trvat několik dní, po které budou přijata odvetná opatření.

Bývalý premiér Litvy vyjádřil pochybnosti kvůli zákazu tranzitu do Kaliningradu

(rp,prvnizpravy.cz,ria,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?