Lukašenko vysílá signál Moskvě: Bělorusko kupuje ropu z USA

zprávy

Po konfliktu s Ruskem v důsledku výpadků dodávek ropy začal běloruský prezident Lukašenko nakupovat ropu v jiných zemích.

Lukašenko vysílá signál Moskvě: Bělorusko kupuje ropu z USA
Alexander Lukašenko a Mike Pompeo
24. května 2020 - 11:04

Běloruský prezident chce tímto způsobem ukázat svou nezávislost na Rusku. Političtí analytici však varují, že taková cesta je plná nebezpečí, píše Washington Post.

Když se Bělorusko dohodlo na první dodávce americké ropy, nejde jen o obchodní dohodu, píše Washington Post. Podle autora článku to byl signál pro Moskvu: Jeden z hlavních ruských spojenců se rozhodl vyzkoušet své vztahy se Západem.
 
Podle politologů chce Lukašenko Rusku ukázat, že dokáže přežít bez její podpory. Dlouho se snaží vyvážovat a udržovat úzké vztahy s Moskvou. Dokáže odolávat snahám Ruska o vytvoření jediného státu, přestože se na tom v roce 1999 dohodli.
 
Ropa se často stává problémem jejich vztahu. Když se tedy v prosinci nemohli dohodnout na cenách ropy, Rusko dočasně zastavilo dodávky. A pak se Lukašenko rozhodl pro l diverzifikaci zdrojů energie. Během koronavirové pandémie  nakoupil ropu z Ázerbájdžánu, Norska a Saúdské Arábie.
 
Nyní ropa do Běloruska pochází ze Spojených států. Jak poznamenává autor článku, několik dalších dodávek lze porovnat s dodávkami geopolitického významu. Dokonce i americký ministr zahraničí Mike Pompeo poznamenal, že posilují suverenitu a nezávislost Běloruska.

 
Americký ministr zahraničí Mike Pompeo přijel v únoru na návštěvu Běloruska - a stal se tak prvním vysoce postaveným americkým úředníkem, který navštívil zemi během Lukašenkovy vlády. Poté navrhl Minsku dodávat ropu za tržní cenu. A v dubnu obě země oficiálně obnovily diplomatické vztahy.
 


První dodávka 80 tisíc tun je pravděpodobně zkušební. Očekává se, že tanker dorazí do litevského přístavu začátkem června. Pokud všechno půjde dobře, pak Minsk může jít o nové nákupy. A zprostředkování pobaltských sousedů Běloruska může vést ke zlepšení vztahů mezi nimi a Minskem, říkají odborníci.
 
Zároveň se však Lukašenko může v krátkodobém horizontu setkat s problémy ve vztazích s Ruskem. Navíc budou v srpnu volby v Bělorusku a Lukašenko je kritizován jak doma, tak v zahraničí za své chování v době koronaviru.

Bělorusští politologové se obávají, že Lukašenkovy činy zavedou Bělorusko do nebezpečné zóny ve vztazích s Ruskem. A i když se Bělorusko neodvrátí od Ruska, akce Lukašenka rozčilují mnoho Rusů. „Amerika, jak Lukašenko rád opakuje, je ve skutečnosti hlavní mocností na Zemi. Ale význam Ruska pro Bělorusko v politice je mnohem větší, “ říká Jevgenij Prejgerman, ředitel  Minskského dialogu pro zahraniční vztahy.

 
Další běloruský politolog Andrej Jegorov poznamenal, že ačkoli Lukašenko již dlouho nemá skutečnou opozici, současné volby mohou být zajímavé díky dvěma novým kandidátům Viktoru Babarikovi a Valeriji Cepkalovi.

Dohoda se Spojenými státy o dodávce ropy by neměla být přeceňována, ale může to být signál, že běloruská ekonomika dělá obrat. Pokud bude tento trend pokračovat, může být Bělorusko finančně závislé na Západu, varují politologové.

(rp,prvnizpravy.cz,washngtonpost,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif