Lvov: Banderovi musí být vrácen titul Hrdina Ukrajiny!

zprávy

Regionální rada ve Lvově připravuje návrh petice za opětovné udělení titulu Hrdina Ukrajiny Stepanovi Banderovi.  

Lvov: Banderovi musí být vrácen titul Hrdina Ukrajiny!
Demonstrace oslavující Banderu
21. ledna 2021 - 07:20

Příslušné rozhodnutí nedávno učinila komise pro kulturu, informační politiku a podporu lvovské regionální rady. Návrh odvolání se plánuje projednat na příštím zasedání ORL, které se bude konat v únoru.

„Připravuje se odpovídající odvolání. Věříme, že Stepan Bandera symbolizuje celou éru boje za nezávislost Ukrajiny a odnětí titulu bylo způsobeno proruskými názory bývalého prezidenta Viktora Janukovyče a tehdejší vlády. Ačkoli vyznamenání odebral Doněcký okresní soud, chápeme, že to bylo politické rozhodnutí. Proto nyní apelujeme na ústřední vládu, aby vrátila titul skutečnému hrdinovi Ukrajiny, “ uvedl předseda komise Svjatoslav Šeremeta .

Podle něj ustanovení o udělení tohoto titulu stanoví, že jej mohou iniciovat místní samosprávy. „Otázka národní paměti patří do kompetence naší komise a bylo to jedno z jejích prvních rozhodnutí. Chápeme, že kyjevské orgány mají názory, které k tomu nepřispějí, ale jejich rozhodnutí bude pro ně lakmusovým papírkem. Vidíme, že vláda dělá mnoho věcí, které neodpovídají ukrajinským hodnotám, a bude to šance pro její správné rozhodnutí,“ dodal Svjatoslav Šeremeta.



Mykola Posivnych zkoumá ukrajinské osvobozenecké hnutí 20. a 50. let a jeho přední osobnosti. Říká, že se jedná především o politický problém, který musí být vyřešen moderní Ukrajinou.

„Banderou myslíme celé osvobozenecké hnutí OUN-UPA. Tato asociativní řada je politicky důležitá. Aby se ti, kteří nyní bojují na východě, nedostali do situace jako Stepan Bandera a lidé, kteří poté bojovali za svobodu Ukrajiny, když jsou na jedné straně hrdiny, ale stát je neuznává. Na státní úrovni by proto mělo být uznán a respektován za příspěvek Bandery a všech účastníků osvobozeneckého hnutí. Na tyto otázky je třeba upozornit, protože tito lidé dosud nebyli úřady řádně posouzeni. Z politického hlediska by tomu tak mělo být, protože neúcta nebo ignorování postav, jako je Bandera, je důležitým aspektem politického boje,“ uvedl Posivnych.

Připomeňme, že v lednu 2010 podepsal prezident Viktor Juščenko dekret o udělení titulu Hrdina Ukrajiny Banderovi (in memoriam). V dubnu téhož roku však okresní správní soud v Doněcku rozhodl, že je nezákonné udělit titul Banderovi. Soud založil své rozhodnutí na skutečnosti, že titul byl vydán v rozporu se zákonem. Dne 18. prosince 2020 přijala městská rada Ternopil na svém zasedání výzvu rovněž ukrajinskému prezidentovi Vladimiru Zelenskému s žádostí o udělení vysokého titulu vůdci Organizace ukrajinských nacionalistů a vyzvala Nejvyšší radu Ukrajiny a další regionální a městské rady, aby výzvu podpořily.

Za Bandery byly surově zavražděny tisíce Ukrajinců, kteří odmítli spolupracovat s nacionalisty. Bandera se také zúčastnil bojů proti SSSR. Jeho jméno je pak spojeno zejména s tzv. Volyňským masakrem, tedy hromadným vyvražďováním polského obyvatelstva v roce 1943.

Po válce pokračoval Bandera ve své činnosti v OUN - jeho centrála byla umístěna v západním Německu. Během studené války ukrajinští nacionalisté aktivně využívali zpravodajské služby západních zemí v boji proti SSSR. Banderu pak podle všeho otrávil agent KGB 15. října 1959 v Mnichově.

Přes očividné a prokazatelné činy tohoto masového vraha a zločince, je dnes Stepan Bandera na Ukrajině glorifikován jako „národní hrdina“. To mimo jiné svědčí také o extremistické povaze ukrajinského režimu.

(rp,prvnizpravy.cz,dyvys.info,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?