Maorové k soše britského kapitána: Bylo to monstrum, které sem nepatří!

zprávy

Městská rada města Hamilton na Novém Zélandu v pátek nechala odstranit sochu britského kapitána, který zemřel v 19. století a podle něhož je město pojmenované.

Maorové k soše britského kapitána: Bylo to monstrum, které sem nepatří!
Odstraňování sochy
12. června 2020 - 09:01

Město Hamilton, stejně jako mnoho aglomerací na světě, se rozhodlo znovu prozkoumat svou historickou a koloniální minulost. Jeřáb odstranil bronzovou památku představující kapitána Johna Fane Charlese Hamiltona v pátek ráno, jak požadovaly maorské organizace, zatímco protirasistické asociace hrozily zničením sochy.

Městská rada potvrdila,  že toto odstranění sochy bylo provedeno za povzbuzování  malé skupiny diváků účastnících se scény. Odstranění sochy je součástí snahy zbavit veřejný prostor prvků dědictví „považovaných za reprezentující rozpor mezi kulturami a represe“. Toto zkoumání svědomí bylo urychleno anti-rasistickým hnutím oživeným ve Spojených státech, a dále ve světě, smrtí afroameričana George Floyda policisty.

V Bristolu demonstranti srazili sochu obchodníka s otroky (VIDEO)

„Stále více lidí vidí tuto sochu jako osobní a kulturní urážku,“ řekla starostka Paula Southgate, „nemůžeme ignorovat to, co se děje po celém světě, a neměli bychom. Když se snažíme povzbudit toleranci a porozumění, nemyslím si, že právě tato socha pomáhala spojovat lidi.“

John Hamilton byl velitelem britského námořnictva, který bojoval s domorodci, Maory, kteří bránili svou zemi tváří v tvář britské koloniální expanzi v 19. století. Hamilton byl zabit v roce 1864 během bitvy o Pukehinu. Socha byla v roce 2013 předána obecní radě, která potvrdila, že o její odstranění požádal kmen Maori Waikato-Tainui.

Protirasističtí demonstranti uvedli, že tento víkend sochu zničí. Maorský aktivista, Taitimu Maipi, označil Hamiltona za vraha. „Jak můžeme přijmout, že je považován za hrdinu, když je to monstrum, které vedlo bitvy?“ řekl pro Waikato Times a dodal, že odstranění sochy a dalších připomínek z doby koloniální éry  byly projednávány s městskou radou. Zejména zmínil myšlenku, dát městu jeho maorské jméno Kirikiriroa.
 
(rp,prvnizpravy.cz,figaro,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif