Merkelová kvůli Donbasu dala Zelenskému ultimátum

zprávy

Při své návštěvě Kyjeva 22.srpna německá kancléřka Angela Merkelová při setkání s ukrajinským prezidentem Vladimirem Zelenským dala ultimátum o Donbasu.

Merkelová kvůli Donbasu dala Zelenskému ultimátum
Angela Merkelová a Vladimir Zelenskij
28. srpna 2021 - 09:01

Uvedl to bývalý poslanec ukrajinské  Nejvyšší rady Jevgenij Murajev ve svém vystoupení 27. srpna ve vysílání televizního kanálu Naš . Toto ultimátum bylo podle něj dříve dohodnuto s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a jeho americkým protějškem Joe Bidenem .

„Myslím si, že o Ukrajině existuje konsolidované rozhodnutí, které je způsobeno nedostatečnou subjektivitou a plněním závazků přijatých ukrajinskými orgány," řekl bývalý poslanec.

Vysvětlil, že mluvíme o závazcích mírového urovnání ozbrojeného konfliktu na Donbasu. V této souvislosti upozornil, že Ukrajina nerealizovala dohody přijaté během summitu lídrů zemí Normandské čtyřky v Paříži v roce 2019.



Podle Maurajeva se Zelenského příští týden návštěva Washingtonu ve Washingtonu uskuteční pouze v případě, že ukrajinský prezident přijme toto „ultimátum“.

„Pokud Zelenskij přijme to, na čem se svět dohodl o Ukrajině, bude to provedeno během setkání prezidentů Ukrajiny a Spojených států. Pokud má nějaké alternativní možnosti, schůzka se neuskuteční, “řekl ukrajinský politik.

Jevgenij Murajev řekl, že postup ukrajinského vedení odmítnout implementaci minských dohod by mohl vést k tomu, že EU zruší všechny sankce vůči Rusku.

Nyní se objevily zprávy na Telegramu z okolí prezidenta Zelenského, z Bankové, že možná návštěva Zelenského v USA plánovaná na konec srpna bude možná ze strany USA odmítnuta, údajně kvůli situaci v Afghánistánu.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,strana.ua,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif