Merkelová: Rozhodla jsem se přijmout (podpořit) jenom Porošenka

zprávy

V budově německého kancléřství se včera před cestou do Paříže setkal Petro Porošenko s Angelou Merkelovou. Toto setkání mohlo Porošenkovi přinést nějaké body do 2.kola prezidentských voleb.

Merkelová: Rozhodla jsem se přijmout (podpořit) jenom Porošenka
Angela Merkelová, německá kancléřka
13. dubna 2019 - 06:20

Na tiskové konferenci po úvodních slovech kancléřky Merkelové a prezidenta Porošenka, kde se oba státníci navzájem pochválili a zdůraznili jak pokračuje spolupráce Německo-Ukrajina, kdy Německo finančně podporuje Ukrajinu, tak neopomněl Porošenko zdůraznit, že se s Angelou Merkelovou vidí už po šestnácté. Nakonec došlo i na pár otázek.

Na otázku proč Angela Merkelová pozvala týden před volbami pouze Porošenka, a tím ho podpořit před volbami, a ne také Zelenského jako Emmanuel Macron, tak Merkelová odpověděla, že se rozhodla pozvat prezidenta a Porošenko k tomu dodal, že on má ty výborné vztahy s kancléřkou.

Další otázka byla o pokračování Normanského formátu ve vyjednávání i po ukrajinských prezidentských volbách, tak Merkelová odpověděla kladně s tím, že připustila i jiné možnosti vyjednávání, aby se dosáhlo cíle, to je plnění Minských dohod.

Na pokračování projektu Nord Stream-2 potvrdili oba státníci rozdílný názor, Petro Porošenko by byl pro okamžité ukončení s tím, že by ukrajinskoněmecké konsorcium mohlo spravovat ukrajinské plynovody, kdežto Angela Merkelová zopakovala svůj trvající názor: Plyn do Německa poteče přes Nord Stream-2 i přes Ukrajinu.

Vladimir Zelenskij: S potěšením jsem se setkal s panem Macronem, schůzka byla konstruktivní

Emmanuel Macron se setkal s Vladimírem Zelenským o tři hodiny dříve než s Petrem Porošenkem. Elysejský palác před schůzkou uvedl obecně, že účelem setkání je připomenutí závazku Francie vůči Ukrajině, jakož i připravenost Ukrajiny pokračovat v reformách.

Francouzští političtí analytici se domnívají, že za setkáními je touha Evropské unie pochopit, co se stane na Ukrajině a jak s ní budovat vztahy. Ačkoli Petro Porošenko se také setkal s Angelou Merkelovou, tak setkání obou kandidátů s Macronem je důležitější, protože po oznámení Merkelové o odchodu z politiky, tak Macron zůstal ve skutečnosti „senior EU“, který určuje její  zahraniční politiku.


Dnešní preference

(rp,prvnizpravy.cz,bundeskanzlerin,strana.ua,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif