Merkelová znovu volala Lukašenkovi

zprávy

Kancléřka Angela Merkelová měla další telefonický rozhovor s běloruským diktátorem Alexandrem Lukašenkem. První telefonát vyvolal obrovskou kritiku, píše německý Spiegel.

Merkelová znovu volala Lukašenkovi
Angela Merkelová, německá kancléřka
18. listopadu 2021 - 04:20

Kvůli krizi kolem migrantů na polsko-běloruských hranicích Angela Merkelová znovu zavolala běloruskému vládci Alexandru Lukašenkovi . Oznámila to ve středu večer běloruská prezidentská kancelář v hlavním městě Minsku. Telefonát později potvrdil i mluvčí Merkelové Steffen Seibert .

Merkelová a Lukašenko se v druhém telefonátu dohodli, že by o vyřešení problému měla proběhnout jednání mezi představiteli EU a Běloruska, uvedla kancelář prezidenta. Merkelová ve spolupráci s OSN a Evropskou komisí vyzvala k „humanitární péči a možnostem návratu pro postižené“, uvedl Seibert.

V pondělí měli Merkelová a Lukašenko první telefonát, který trval asi 50 minut . Za to byla kancléřka silně kritizována. Byl to první rozhovor Merkelové s Lukašenkem od jeho kontroverzního znovuzvolení prezidentem v srpnu loňského roku. V pozadí jsou masivní obvinění z podvodů ve volbách a akce bezpečnostních sil proti  demonstrantům a občanské společnosti.


Expert na zahraniční politiku německých Zelených Omid Nouripour po prvním rozhovoru mezi Merkelovou a Lukašenkem hovořil o „zničujícím signálu“. Protože EU loni neuznala kontroverzní znovuzvolení Lukašenka. Svým telefonátem však Merkelová tohoto uznání de facto dosáhla.

Nástupce Merkelové Olaf Scholz nedávno vyzval k „jasným, tvrdým“ sankcím proti Lukašenkovi. Toto je „velmi špatný diktátor“ a ztratil veškerou legitimitu. Je třeba pracovat na zajištění demokratického procesu v Bělorusku. Člověk by neměl hrát Lukašenkovu hru o pašerácích, kteří lákají lidi do Běloruska falešnými sliby.

Na bělorusko-polské hranici už několik dní jsou tisíce migrantů. EU obviňuje Lukašenka, že organizuje migranty z krizových regionů na vnější hranici EU, aby na EU vyvíjel tlak.

(rp,prvnizpravy.cz,spiegel,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif