Muslimské země bojkotují francouzské zboží! (VIDEO)

zprávy

<< VIDEO >> Turecko, Írán, Jordánsko a dokonce i Kuvajt odsoudily opětovné zveřejnění karikatur proroka Mohameda. V těchto zemích jsou z regálů supermarketů stahovány francouzské výrobky.

Muslimské země bojkotují francouzské zboží! (VIDEO)
Odstraňování francouzských výrobků
26. října 2020 - 09:01

V několika zemích na Středním východě rostou výzvy k bojkotu francouzských produktů po vzrušení vyvolaném slovy prezidenta Emmanuela Macrona, který slíbil, že se „nezřekne karikatur“ proroka Mohameda, které byly zakázány. v muslimském náboženství.

Francouzská hlava státu v projevu na počest profesora Samuela Patyho, sťatého islamistickým útočníkem poté, co během kurzu svobody ukázal svým studentům 4. ročníku karikatury proroka Mohameda.

Turecko, Írán, Jordánsko i Kuvajt odsoudily zveřejnění Prorokových karikatur. Organizace pro islámskou spolupráci, která sdružuje muslimské země, vyjádřila politování nad „slovy některých francouzských  úředníků (...), které pravděpodobně poškodí francouzsko-muslimské vztahy“.


Na sociálních sítích od pátku několikanásobně  rostou výzvy na bojkot francouzských produktů prostřednictvím hashtagů v arabštině. V Kataru distribuční řetězce Al-Meera a Souq al-Baladi oznámily, že „stahují“ francouzské výrobky z obchodů až do odvolání. V jednom z obchodů Al-Meera viděl korespondent AFP, jak zaměstnanci odstraňují z polic džemy značky St. Dalfour.

Katarská univerzita v pátek na Twitteru oznámila odložení francouzského kulturního týdne po „úmyslném útoku na islám a jeho symboly“. V Kuvajtu byly na sociálních sítích přenášeny obrázky zobrazující sýry Kiri a Babybel odebrané z regálů některých obchodů.



Asi šedesát družstevních společností, které jsou hlavními distributory v Kuvajtu, oznámilo bojkot francouzských produktů, řekl AFP viceprezident Federace družstev Khaled al-Otaibi. Asi 430 cestovních kanceláří v Kuvajtu také pozastavilo rezervace letů do Francie, řekl agentuře AFP šéf Federace kuvajtských cestovních agentur Mohammad al-Motairi.

V Jordánsku vyzvala islámská akční fronta, opoziční strana, občany k bojkotu francouzských výrobků.

(rp,prvnizpravy.cz,rtl,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif