Nastal čas šikovné provokace? Toto tušení je ve vzduchu

zprávy

Bylo úterý (13.3.) po poledni, když na Prvních zprávách vyšel článek „Rusko varuje USA: Za úder na Damašek bude následovat protiúder!“

Nastal čas šikovné provokace? Toto tušení je ve vzduchu
Rakety Tomahawk
16. března 2018 - 07:20

Psalo se v něm, že USA mají v úmyslu použít provokaci militantů ve Východní Ghutě jako důvod k útoku na vládní čtvrti Damašku. Řekl to novinářům šéf ruského generálního štábu Valerij Gerasimov.

Rusko varuje USA: Za úder na Damašek bude následovat protiúder!

Z dalších ruských zdrojů bych doplnil několik dalších postřehů, ale předtím uvádím jednu menší věštbu, píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz František Roček:

Touha být super cool
Američtí analytici v posledních týdnech jistě pracují přesčas: Musí vykoumat do jaké míry (a jakým způsobem) mohou americké síly zaútočit na vládní Asadovy jednotky, aby tím současně i těžce poškodily renomé Ruska. Ideální by bylo „nechtěně“ vyprovokovat malý omezený střet s ruskými silami. Přitom ale musí být riziko možné eskalace střetu s ruskými silami v Sýrii minimální.

Musí to být střet, kdy bude zajištěna jednoznačná dominance americké techniky a organizace. Je v tom touha Američanů být super cool.

Stačí jim, aby schopnosti Rusů byly jednorázově, ale viditelně, poníženy. Střet bude později oficiálně prohlášen za nedopatření. Ale vojenské ponížení Ruska při jednorázovém „náhodném“ střetu bude americkým mediálním svátkem. Americké politické a vojenské propagandě vydrží nejméně na 1 až 2 roky. Vzniknou o tom knihy a filmy.

Takovou akci USA nutně potřebují k propagaci svých schopností, aby si uchovaly něco důstojnosti, kterou ztrácí dlouhodobě zpackaným angažmá v Afghánistánu a v oblasti Iráku.

Analytici si pohrávají s touto myšlenkou na základě faktu, že v Sýrii Rusové nejsou natolik silní, aby efektivně reagovali na dobře připravenou náhlou a masivní americkou akci na vysoké technologické úrovni.

Gerasimov a Tomahawky
V článku „Budou Spojené státy riskovat úder na Damašek?“ (14.03.2018, Независимая газета) náčelník ruského generálního štábu generál Valerij Gerasimov uvedl, že Rusko si vyhrazuje právo reagovat na případné útoky Američanů proti oblasti Damašku a jeho předměstí v případě, že bude ohrožen život ruského vojenského personálu v Sýrii. V článku je dále uvedeno, že mezi odborníky panuje shoda, že pokud se americké vedení rozhodne podniknout nějaké ozbrojené kroky, je pravděpodobné, že vydají rozkaz k vypuštění křídlatých střel Tomahawk z amerických válečných lodí a ponorek.

Otázkou je, zda se pokusí USA v případě takového incidentu využít jednorázově ještě jiných prostředků.

Eurohujeři píšou s jakou mediální nesvobodou se musí Rusové potýkat. Přitom Gerasimova varovná slova o ruském protiúderu veřejně v médiích relativizuje Kirill Semenov, expert ruské Rady pro zahraniční věci.

Semenov varuje, že Američané mají ve vojenské konfrontaci většinu trumfů na své straně. Pokud Američané budou provokovat jenom nejjednodušším úderem, tím, že na Asadovy (a tím i na íránské) síly v Sýrii vypustí hejno Tomahavků, varuje: „ …hovoříme o zničení těchto střel… Problémem je, že v oblasti Středozemního moře není pravděpodobné, že Rusko bude schopno (kloudně) reagovat: jeho síly zde nestačí k odrazení útoku na Damašek. "


Korejská karta
Kim a Trump si vzájemně vyhrožovali kvůli severokorejskému jadernému programu. Potom byla tichá pauza po dobu, když v Jižní Koreji probíhal olympijský zimní tělocvik. Panovala ale obava, že do dvou měsíců po skončení olympijského tělocviku může přijít nějaká vojenská provokace Američanů vůči Severní Koreji (KLDR).

Jenže, náhle říká Trump: Odpískáme to, s Kimem si sedneme na kafe, a nějak se dohodneme.

Tento obrat je na první pohled neuvěřitelný. Ve skutečnosti se choval Trump normálně. Jeho dosavadní řev proti KLDR byl pózou.


Přesto náhlý Trumpův obrat překvapil. Ministr zahraniční Rex Tillerson byl proti tomu, aby rozhovory Kim – Trump proběhly bez předchozího dlouhodobého projednávání přípravy schůzky odborníky z ministerstva zahraničí. Co když nakonec udělá Kim na Trumpa dlouhý nos, a bude mít z toho Trump (a tudíž USA) širokorozchodnou ostudu?

Jenže! Překvapivá změna kurzu vůči KLDR mohla mít „generálský“ podtext. Generálové mohli Trumpovi doporučit, aby se americké vojenské síly odpoutaly od KLDR. Měly by mít volné ruce pro případ potřeby zvyšovat tlak na Rusko. Nebylo by marné místo neefektivního řinčení zbraní kolem Severní Koreje (KLDR) se zaměřit na „zatápění“ Rusku a Íránu v Sýrii.

Napomohli k tomu jako pilní idioti i ti, kteří nenávidí Trumpa: Zdůrazňují, že je náladový a mění rychle své názory. Nikoho proto nepřekvapilo, že chce náhle místo konfrontace jít Trump s Kimem na kafe. Považují to za další bláznivý Trumpův vrtoch.

Na tyto kotrmelce ale ministr zahraničí Rex Tillerson nebyl stavěný. Proto musel odejít z ministerstva. Na jeho místo nastoupil dosavadní Trumpův šéf CIA Mike Pompeo. Ten si s Trumpem dobře rozumí.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif