Němci s napětím očekávají zimní účty za plyn a topení

zprávy

V Evropě narůstá alarmující nálada kvůli ostrému podzimnímu chladu. Německý deník Bild vydal článek s titulkem: „Miliony Němců se budou muset třást ještě před letošní zimou: Šoku z ceny tepla se nevyhneme!“

Němci s napětím očekávají zimní účty za plyn a topení
Ilustrační foto
22. září 2021 - 10:30

Důvodem jsou rekordní ceny plynu a elektřiny a také prudce zvýšené ceny topného oleje. To by mohlo postihnout zhruba 30 milionů domácností.

Carsten Fritsch, odborník na suroviny společnosti Commerzbank, varuje, že nejdražší zima všech dob je nevyhnutelná.


V současné době topí plynem asi 20 milionů domácností. Čtyřčlenná rodina platí v průměru o 210 eur více než v roce 2020, za roční období 1300 eur.

„A to je mimo jiné chyba Vladimíra Putina. Jeho plynový gigant Gazprom záměrně „neplní evropské systémy skladování plynu“, říká Benjamin Schmitt z Centra pro analýzu evropské politiky. Cílem je „povzbudit EU k rychlé certifikaci Nord Stream 2“.


Kontroverzní potrubí dosud nebylo licencováno k provozu. Zdá se, že Putin nyní chce vydírat Německo dalším omezováním dodávek plynu, aby dostal zelenou.

Ceny zemního plynu v Evropě budou samozřejmě kompenzovány co nejrychlejším uvedením Nord Stream 2 do provozu.

Německá vláda ale kritiku odmítá: Podle mluvčího německého ministerstva hospodářství Rusko nemůže za výrazné zvýšení cen. Mluvčí navíc potvrzuje: „Bezpečnost dodávek v Německu zůstává vysoká. Stávající poptávka v Německu je plně uspokojena. V tuto chvíli nevidíme nedostatek dodávek."

(rp,prvnizpravy.cz,bild,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif