Německá ministryně obrany vyhrožovala Rusku jadernými zbraněmi

zprávy

Vedoucí poslaneckého klubu SPD Rolf Mützenich obvinil ministryni obrany z eskalace napětí. Její mindráky o konfliktu s Ruskem jsou „nezodpovědné“.

Německá ministryně obrany vyhrožovala Rusku jadernými zbraněmi
Kramp-Karrenbauerová, německá ministryně obrany
25. října 2021 - 04:20

Na vystoupení ministryně obrany Annegret Kramp-Karrenbauerové s jaderným odstrašováním  z NATO Rolf Mützenich reagoval s ostrou kritikou. Političku CDU vyzval, aby nezatěžovala práci budoucí spolkové vlády.

„Nejnovější myšlenkové pochody ministryně obrany o použití jaderných zbraní v konfliktu s Ruskem jsou nezodpovědné," řekl Mützenich, „bohužel paní Kramp-Karrenbauerová se neliší od stejně nepodložených hrozeb z ruské strany."

Kramp-Karrenbauerová ve čtvrtek v Deutschlandfunku na otázku o možných odstrašujících scénářích NATO proti Rusku s možností použití jaderných zbraní odpověděla: „Musíme dát Rusku velmi jasně najevo, že nakonec – a to je odstrašující doktrína – jsme připraveni použít takové prostředky, aby to mělo předem odstrašující účinek a nikdo nedostal nápad zaútočit na oblasti nad pobaltskými státy nebo u černomořských partnerů NATO. To je základní myšlenka NATO, této aliance."


Ministryně poukázala na narušování vzdušného prostoru nad pobaltskými státy NATO ze strany Ruska, ale také na „stupňující se útoky kolem Černého moře“.

Mützenich obvinil Krampovou-Karrenbauerovou, že pomohla přitáhnout „eskalační šroub".

„Je mi záhadou, zda ministryně myslela i na jaderné zbraně stále uložené v Německu.. Na letecké základně Büchel v Porýní-Falcku je prý uskladněno kolem 20 atomových bomb, které mají nouzově shodit tam umístěné stíhačky Bundeswehru," pokračoval Mützenich.



Německá účast na jaderném odstrašování NATO se stává součástí koaličních jednání mezi SPD , Zelenými a FDP. SPD a Zelení jsou k tomuto podniku skeptičtí.

Doposud se němečtí bezpečnostní politici vždy snažili využít poslední příležitost k relaxaci, varoval Mützenich. Kramp-Karrenbauerová to svými prohlášeními ignoruje. „Apeluji na paní Krampovou-Karrenbauerovou, aby nezatěžovala politiku nové federální vlády,“ vzkázal Mützenich.

(rp,prvnizpravy.cz,zeit,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 81%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 9%
transparent.gif transparent.gif