Německo: Dodávky vakcíny Moderna mají zpoždění, zachrání nás Rusové?

zprávy

Ochota očkovat se nezdá být tak vysoká, jak by farmaceutické společnosti a politici chtěli.

Německo: Dodávky vakcíny Moderna mají zpoždění, zachrání nás Rusové?
Thomas Mertens, šéf Stálé komise pro očkování
10. března 2021 - 11:15

Pravděpodobně strach z následných škod je stále příliš velký a skepticismus převažuje nad tím, zda očkování vůbec něco přinese.

Koneckonců, staří lidé zůstávají po „píchnutí solidarity“ izolovaní a materiál také ještě není vhodný jako vstupenka do pivní zahrádky.

Nyní bylo oznámeno, že dodávky vakcín společnosti Moderna jsou v ještě větším skluzu  než vakcína AstraZeneca. I když vynecháte předpokládanou rezervní dávku pro každé druhé očkování  doposud bylo injekčně podáno pouze 57 procent dostupného přípravku od společnosti Moderna podle informací německého ministerstva zdravotnictví.

U AstraZeneky je míra očkování po odečtení rezervních dávek pro druhé očkování 67 procent, u přípravku Biontech / Pfizer 96 procent. Bez odečtení rezervních dávek je míra očkování pro Biontech / Pfizer 77 procent, u Moderny 37 procent a u AstraZeneky pouze 34 procent dodané vakcíny. V případě AstraZeneky spolkové ministerstvo zdravotnictví nedoporučuje užívání druhé dávky.

Do spolkových států bylo do úterý dodáno celkem 12,3 milionu dávek vakcín, včetně 8,5 milionu od společností Biontech / Pfizer, přibližně tří miliony z Astrazeneky a přibližně 680 000 od společnosti Moderna. Pouze 5,4 milionu lidí v Německu bylo očkováno nejméně jednou.

Šéf Stálé komise pro očkování (Stiko) Thomas Mertens vyjádřil důvěru v to, že ruská vakcína Sputnik V bude v Evropské unii schválena. „Je to dobrá vakcína, která bude pravděpodobně v EU někdy schválena. Ruští vědci mají s očkováním velké zkušenosti, “ řekl Mertens v rozhovoru pro  Rheinische Post.

„Sputnik V je chytře postaven, stejně jako u AstraZeneky jde o vektorovou vakcínu založenou na adenoviru. Ale na rozdíl od AstraZeneky používá pro první a druhou dávku dva různé vektorové viry. To je velmi chytré, protože může zabránit potenciálním ztrátám účinnosti v důsledku imunitní odpovědi proti vektorům,“ objasnil Thomas Mertens.


Ve středu byla podepsána dohoda mezi Ruským fondem přímých investic (RDIF) a italsko-švýcarskou farmaceutickou firmou ADIENNE Pharma & Biotech o výrobě ruské vakcíny Sputnik V v Itálii. Vakcína by se v severní Itálii vyrábět od července.


Šéf Stálé komise pro očkování je rovněž přesvědčen, že brzy bude pro děti k dispozici korona vakcína. „V současné době výrobci zkoumají ve studiích, jak jejich výrobky fungují u dětí,“ řekl. Šéf Stiko však předpokládá, že očkování dětí bude trvat až do roku 2022.

„Nejsem si jistý, jestli to se letos ještě něco změní,“ řekl. „možná můžeme začít očkovat děti na konci roku."

„Tyto studie jsou velmi důležité, koneckonců se týkají očkování zdravých dětí, přičemž většina z nich by bez očkování neměla žádné příznaky ani závažný průběh. Víme také, že čím mladší lidé, tím silnější jsou vedlejší účinky, “ upozornil Mertens.


Bude tedy trvat až do roku 2022, než budou lidé zcela očkováni, ale pouze v případě, když k tomu budou samozřejmě nuceni. Ale možná je mezi skeptiky dost Putinových příznivců, kteří nyní se svých obav vzdávají.

(rp,prvnizpravy.cz,rheinischepost,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif