NeoPresse: Leyenová k Rusku – ničí úspěchy civilizace!

zprávy

V průběhu let Kreml mnohokrát porušoval pravidla a zásady, uvedla německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová během svého projevu při zahájení 17. bezpečnostní konference v Berlíně.

NeoPresse: Leyenová k Rusku – ničí úspěchy civilizace!
Ursula von der Leyenová, ministryně obrany SRN
4. prosince 2018 - 10:10

Podle ní Rusko zasahuje do hlavního „úspěchu civilizace: schopnosti vyřešit konflikty mezi zeměmi". Jeji vystoupení ale postrádalo byť i jen náznak objektivity.

Při zahájení 17. bezpečnostní konference v Berlíně vyzvala německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová co nejdříve vytvoření evropské armády, uvedl NEOPresse. Podle ní by vojenské síly Evropy měly být schopné „tvrdě zasahovat do konfliktů". A to je možné pouze tehdy, budou-li úzce spolupracovat ozbrojené síly států EU, a dojde li jejich sjednocení. Rozhodnutí o společném nákupu vojenského vybavení, jakož i politická rozhodnutí o vedení operací by měla být urychlena, trvala na svém ministryně.

Konference o bezpečnosti v Berlíně se zúčastnili zástupci vojáků, politiků a obranného průmyslu z více než 50 států. Diskutovali o otázkách obrany a bezpečnosti Evropy.

Nedávná eskalace konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou ukazuje, jak se staly zranitelné evropské hodnoty, řekla von der Leyenová. Podle ní v posledních letech Kreml opakovaně porušoval pravidla a zásady, které zasahovaly do hlavního „úspěchu civilizace: schopnosti vyřešit konflikty mezi zeměmi".


Je přesvědčena, že Evropa potřebuje NATO, ale musí převzít větší odpovědnost. Zároveň je třeba zlepšit plánování výdajů na obranu. Evropský obranný fond vyčlení 13 miliard eur na financování společných projektů. Také za tímto účelem je nutné vytvořit společné velitelství sdružující diplomatické, politické a policejní sbory, požadovala ministryně.

Von der Leyen je konzistentně transatlantická, pro kterou je Rusko nepřítelem Evropy, vysvětlila publikace. Jedná se o sjednocenou Evropu, v níž národní státy nemají suverenitu. Ministryně vyzývá vyzbrojit se proti Rusku. Přičemž tvrdí, že konflikt v Azovském moři byl vyprovokován Moskvou. „Jakákoli objektivita při jejím vystoupení zahájení konference ji byla cizí," uzavřel NEOPresse.


Nicméně ve vzduchu visí otázka onoho „úspěchu civilizace: schopnosti vyřešit konflikty mezi zeměmi" a evropskými a transatlantickými „hodnotami“ a „principy“. Počínaje bombardováním Jugoslávie, bezdůvodným útokem na Irák, rozsekáním Libye, invazí do Sýrie (a podpora místních islamistických teroristů), prodejem zbraní a instruktáži Saúdské Arábie pro masakry v Jemenu (právě Německo trénuje saúdskoarabské piloty) atd.. Tyto „úspěchy“ citíme dodnes.

(kou, prvnizpravy.cz, neopresse.com, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif