NI: Ve válce proti Rusku v Černém moři bude námořnictvo USA zničeno!

zprávy

Hypotetický ozbrojený konflikt mezi Spojenými státy a Ruskem v Černém moři může být pro americké námořnictvo osudný.

NI: Ve válce proti Rusku v Černém moři bude námořnictvo USA zničeno!
Americká letadlová loď
12. srpna 2019 - 04:20

K tomuto závěru dospěl autor materiálu v The National Interest. Podle článku Washington ne vždy adekvátně vyhodnocuje rizika prováděním cvičení poblíž mořských hranic Ruska.

Jako jedno z nebezpečí se skrývá i podobě 18 000 min, které zbyly po druhé světové válce v Černém a Azovském moři, které leží na dně a čekají na svůj čas. Pokud taková mina zafunguje a způsobí náhodné potopení lodi NATO, mohlo by to teoreticky vést ke konfliktu. Síly NATO (s výjimkou Turecka) v Černém moři budou mít zároveň „reálně zanedbatelný vojenský význam“. Podle amerického vydání „budou zničeny v prvních hodinách války“.

National Interest dokonce poznamenal, že Spojené státy mají štěstí, že současná Montreuxská úmluva zakazuje letadlovým lodím proplouvat tureckými úžinami. Jinak by byly rychle zničeny silnou kombinací ruských dieselových ponorek, pobřežními mobilními raketovými silami a malými, ale smrtelnými raketovými loděmi. A to, i když se nevezmou v potaz schopnosti ruských letadel vybavených hypersonickými protiletadlovými raketami, jako je například nový systém „Kinžal“.


Obecně platí, že podle odborníků, včetně amerických, jsou letadlové lodě, které byly dříve úspěšně použity proti slabým americkým protivníkům, zastaralé v podmínkách moderní války se silnou mocností. Publikace uvedla, že nyní dokonce i Irán nebo Severní Korea mají šanci potlačit skupinu letadlových lodí. Tím více mají tyto možnosti Čína a Rusko, které aktivně pracují na řešení tohoto problému více než půl století.

Materiál citoval argument obránců letadlových lodí, kteří tvrdí, že zasažení dvojicí raket nebo torpéda letadlovou loď nepotopí.

„Možná ne, ale zkuste si představit armádu, kterou musíte shromáždit, abyste zachránili ochromenou loď této kategorie. Představte si obrovský a zranitelný cíl, jakým by byla taková záchranná operace pro nepřítele. Takový scénář by mohl vést ke ztrátě významné části námořnictva. Spojených států,“ napsal The National Interest.

(kou, prvnizpravy.cz, nationalinterest.org, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif