Norsko otevírá podmořskou základnu pro americké ponorky

zprávy

Základna, která byla uzavřena v roce 2002, je kolosální komplex vytesaný do skály na severu Norska, píše se v článku The Times.

Norsko otevírá podmořskou základnu pro americké ponorky
Ponorka třídy Seawolf.
13. října 2020 - 06:20

Vzhledem k tomu, že USA a Rusko zápasí o kontrolu nad Severním ledovým oceánem, má být znovu otevřena tajná jaderná ponorková základna z doby studené války.

Základna  Olavsvern, ketrá byla uzavřena v roce 2002, je kolosální komplex vytesaný do skály nedaleko severního města Tromso. Tato základna se může pochlubit hlubokými podzemními doky, ve kterých mohou být umístěny a dovybaveny jaderné ponorky. Jak uvádí The Times, tento hlubinný komplex vzdálený 220 mil od ruských hranic využívala později hlavně výzkumná plavidla Gazpromu a dalších státních společností.


Olavsvern (červeně)

Podle norské národní vysílací společnosti NRK bude základna otevřena třem ponorkám amerického námořnictva třídy Seawolf. „Dohoda o návratu Olavsvernu k ozbrojeným silám může být připravena již tento týden v důsledku tlaku amerického námořnictva," informovala tento víkend NRK.

Rusko buduje svoji severní flotilu, takže NATO se obává ruských ponorkových aktivit v Barentsově moři a v severním Atlantiku.

V této souvislosti byl v Olavsvernu v nedávné době více než jednou viděn vysoce postavený americký vojenský personál. Minulý pátek zároveň norské ministerstvo obrany mělo podepsat dohodu, podle níž budou moci ozbrojené síly země i spojenci NATO, včetně Spojených států, využívat základnu, která se nachází 220 mil od ruských hranic. Tento komplex byl během tání ve vztazích s Ruskem uzavřen a v roce 2015 byl pronajat výzkumným plavidlům Gazpromu a dalších státních společností.

V únoru však Moskva obvinila Oslo z „eskalace napětí“ a „zvyšování rizika vojenské aktivity“ kvůli tomu, že Norsko umožnilo americkým jaderným ponorkám využívat jeho přístavy.

(rp,prvnizpravy.cz,thetimes,foto:arch)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif