NYT: Za „hroznou“ situaci Američanů může Trump a republikáni!

zprávy

„Krutost a neznalost“ administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa a republikánů finančně ohrožují miliony Američanů.

NYT: Za „hroznou“ situaci Američanů může Trump a republikáni!
Ilustrační foto
6. srpna 2020 - 11:04

Napsal to ekonom Paul Krugman ve svém článku pro The New York Times. Zároveň podle Krugmana za neochotou Trumpa a jeho spojenců existuje vyplácet dávky v nezaměstnanosti těm, kteří při pandemii přišli o práci, stojí „nevědomost“.

Země po celém světě jsou nuceny zastavit předčasné pokusy o znovuotevření podniků. To je obzvláště akutní ve Spojených státech, kde nezaměstnanost dosáhla úrovně Velké hospodářské krize kvůli neschopnosti vlády zvládat pandemii, uvedl Paul Krugman, ekonom a publicista pro The New York Times.

Situaci ještě zhoršuje skutečnost, že vypršela výplata zvýšených dávek v nezaměstnanosti - nejdůležitější obživy desítek milionů Američanů. A vyjednávání o tom, zda obnovit pomoc a jak to udělat, se zdají být zablokované.

Současně, navzdory obvinění amerických médií vůči americkému Kongresu, vina spočívá na administrativě prezidenta Donalda Trumpa a senátních republikánů, zdůraznil Krugman (ekonom před touto hrozbou na stránkách NYT varoval už před dvěma týdny - pozn. red.).


Vyplacení rozšířených dávek v nezaměstnanosti v balíčku opatření ke zmírnění důsledků koronaviru zvažovaných americkými zákonodárci, do Sněmovny reprezentantů předložili právě demokraté. Od doby, kdy byl zákon schválen před dvěma a půl měsíci, měli republikáni „dostatek času na to, aby přišli s alternativou“. Přesto Trumpova administrativa odmítá navrhnout opatření, která by zmírnila situaci Američanů, a to i nyní.

Hlavním cílem hospodářské politiky bylo podporovat ty, kteří kvůli pandemii přišli o práci. Krugman však označuje návrhy Trumpovy administrativy „téměř neskutečně odtržené od reality“. Bílý dům navrhl zejména snížit daň z příjmu, což by nebylo relevantní pro ty, kteří svůj příjem ztratili.

Kromě toho Krugman obvinil Bílý dům z toho, že nerozumí mechanismu vyplácení dávek. Například Trumpova administrativa nabídla, že bude pokračovat v vyplácení dávek po krátkou dobu, kdy jednání budou pokračovat. Podle ekonoma jsou takové platby nemožné, protože státní instituce, které jsou za ně odpovědné, nebudou schopny zvládnout nezbytné změny.

Současně, podle autora článku, za takovým selháním leží posedlost republikánů myšlenkou, že dávky v nezaměstnanosti činí Američany „línými“ a nutí je, aby odmítli práci.

Krugman poznamenal, že četné studie neprokázaly, že dávky odrazují nebo je zbavují motivace práci hledat. Na to ukazuje i statistika - více než 30 milionů Američanů získává dávky, ale je jim nabízeno pouze 5 milionů volných pracovních míst. „Nemůžete souhlasit s prací, která neexistuje," trvá na svém odborník.

Velká většina ekonomů se navíc domnívá, že dávky v nezaměstnanosti podporují ekonomiku tím, že zvyšují spotřebitelské výdaje.

Krugman tak dochází k závěru, že za neochotou Trumpovy administrativy podporovat nezaměstnané Američany leží především „neuvědomělost“, stejně jako „krutost a nevědomost“.

Zároveň publicista The New York Times věří, že neschopnost Trumpovy administrativy a jejích spojenců zvládat pandemii znamená, že „miliony Američanů se brzy ocitnou v krutých finančních potížích“.

(kou, prvnizpravy.cz, nytimes.com, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif