Obserwator Polityczny: G7 bez Ruska nedává smysl

zprávy

G7 bez Ruska nedává smysl, není to skupina zemí, ekonomicky nejsilnějších, nanejvýš skupina zemí, která je proti novému světovému řádu.

Obserwator Polityczny: G7 bez Ruska nedává smysl
Výměna názorů mezi Angelou Merkelovou a Donaldem Trumpem na G7
2. června 2020 - 06:20

Donald Trump to dokonale chápe a proto se postavil proti situaci, ve které by Ruská federace byla z rozhovorů vynechána. Jedná se o velmi rozumný a pragmatický přístup, můžete vidět, že nemá smysl setkání bez Ruska, pokud chcete vytvořit pro svět něco důležitého.

Americký prezident se rozhodl tento summit přesunout z června na září letošního roku a přizvat k němu Rusko, přičemž uznal, že v současné podobě je G7 velmi zastaralá skupina, která neodráží to, co se děje ve světě. Takto chce prezident Trump napravit chybu svého předchůdce Baracka Obamy, který zlikvidoval G8 a v roce 2014 odepřel Rusku právo na jeho právoplatné místo poté, co obyvatelé Krymu souhlasili s připojením k Ruské federaci.



V současné době se tento bohatý klub G7 skládá z: USA, Německa, Kanady, Francie, Japonska, Velké Británie a Itálie. Kromě Ruska budou přizvány také Jižní Korea, Austrálie a Indie.

Jak vidíte, v těchto seznamech není Čína. Mluvčí Bílého domu navíc výslovně uvedla, že prezident Trump chce diskutovat o „otázce Číny“. Myslím, že každý chápe, co to znamená a jaký je účel. Před plánovaným plenárním zasedáním pošle prezident jednotlivým vůdcům pozvánky na jednotlivá setkání. Angela Merkelová a Justin Trudeau oznámili, že kvůli problémům spojeným s koronavirovou pandemií by se nemohli zúčastnit. Na druhé straně Emmanuel Macron by byl velmi rád, že se setká s Donaldem Trumpem ve Washingtonu. Australané byli velmi pozitivní ohledně návrhů na schůzky a doprovodných schůzek a mají zájem setkat se s Korejci.

Tento proces je jedním z mnoha setkání spojenců USA proti Číně. Spojené státy chtějí zahájit proces, který bude vyvíjet tlak na Čínu po celém světě a nutit ji, aby se chovala tak, jak to USA požadují. Proto je potřeba přítomnost Ruska, stejně jako dalších zemí - Indie, Austrálie a evropských zemí. Odmítnutí kanadských a německých vůdců má velmi hluboký systémový význam, protože se jedná o odmítnutí mezi zeměmi, které se považují za spojence. Válka pokračuje - s novými metodami a novými pravidly a obě země patří do NATO, všechny země utrpěly obrovské ztráty lidí a v hospodářství. Tyto dvě země však odmítají přijmout opatření - samozřejmě před neformálním zasedáním to bude mít také důsledky pro Západ jak hospodářské, vojenské a kulturní. Za současných podmínek je i odmítnutí zprostředkováno  prostřednictvím sdělovacích prostředků, ihned po předložení návrhu.

Je pozitivní, že Američané jsou vůči Ruské federaci pragmatičtí, bez její alespoň  neutrality, by žádné sankce proti Číně neměly větší smysl.


Pravděpodobně z dobrého důvodu, generál Wei Fenghe, čínský ministr obrany,  uvedl v panelové diskusi doprovázející zasedání čínského parlamentu, že strategická konfrontace mezi Čínou a USA vstoupila do období zvýšeného rizika a že Čína musí posílit svého bojového ducha, být připravena k boji a použil další podobně agresivní slova . Rétorika dalších vysokých čínských představitelů  přímo souvisí s konfrontací se Západem jako s komunitou. Tímto způsobem jsme všichni vnímáni jako společná komunita, využívající Čínu po staletí a žijící na čínské náklady.

USA se připravují na konfrontaci, ale to, co se děje, jsou přípravy na americké volby. Rostoucí rétorika vnější konfrontace v této zemi bude zaměřena na odklonění pozornosti veřejnosti od vnitřních problémů - nerovností v rozdělení bohatství, rasových problémů a starého konfliktu mezi Severem a Jihem. Člověk může být jen rád, že v této hádance je Rusko vytvořeno jako partner, protože kdyby bylo nepřítelem, jak tvrdil předchůdce současného amerického prezidenta, jaké by asi bylo hlavní konfrontační divadlo?

(rp,prvnizpravy.cz,obserwatorpolityczny,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif