ObserwatorPolityczny: Pohádka geostrategická

zprávy

Zajíc dostal pokyn dráždit medvěda tiše dřímajícího na okraji jeho obrovského vesmíru, provokovat ho a nalákat na mýtinu.

ObserwatorPolityczny: Pohádka geostrategická
Ilustrační foto
23. dubna 2021 - 10:10

K tomu ho přesvědčil velký a mocný, ale už starý a klopýtající bizon, smečka vlků, několik hyen a tlupa oslů. Bizon ukazoval na medvěda, protože by se rád zmocnil jeho lesa, protože na jeho druhém konci je jeskyně, ve které žije drak, kterého starý a nepředstavitelný bizon vyděsí k smrti. Schopnost volně nakládat s lesem, jeho zdroji a schopnost kontrolovat draka ze strany lesa, střeženého medvědem, je cestou k další dominanci buvola na širokých pláních.

Zajíc věřil v ujištění bizona, že se za ním bude moci uchýlit, až se medvěd probudí a začnou problémy. Podle velkého plánu bizona má pak medvěd rozčilovat medvěda hlasitým a tupým řevem oslů, a na mýtině - když je zaneprázdněn trháním oslů na kusy - se na něj vrhnou vlci a hyeny a konečně má být pošlapána jeho roztrhaná kůže, parohy a rozdrcená kopyta.

Bizon samozřejmě zajíci neřekl, že medvěd je nejen velký, divoký a silný, ale také velmi rychlý a inteligentní. I když vypadá, že spí, neznamená to, že spí, i když nevěnuje pozornost řevu oslů na louce před jeho lesem - roky to neznamená, že je ale neregistruje. Navíc dokonale ví, kde stojí smečka vlků a kde hyeny a především to, že samotný velký a mocný bizon je slabý a draka se opravdu bojí. Bizon to zajíci určitě nepřizná, ani si nepřizná, že drak se také bojí medvěda. Medvěd nemusí být dostatečně silný, aby odolal paralelnímu útoku bizona, jeho smeček, oslů a draka, ale v tomto boji je téměř jistě schopen je všechny zabít. zničit jejich jeskyně a stáje a tak úspěšně, že se znovu nenarodí. No, ale o takové hrozbě z pozice bizona není třeba říkat ani zajíci, ani oslům, zvláště tomu, kdo je extrémně hloupý.

Ale to bylo vše, veškerý záměr vylákat medvěda a obklíčit medvěda, byl to velký plán bizona, kde každé zvíře má svoji roli a nic jiného. Králíček má přinutit medvěda k pohybu, ostatní zvířata ho mají chytit do pasti, nakonec, když jsou rozdrceni, roztrháni na kousky nebo rozházeni silou a zlikvidováni, starý bizon vstoupí nebo - nevstoupí - hlasitě komunikuje v celé zoo – jak se medvěd hněvá, jak zranil zajíčka, jak utrhl hlavy oslům, jak roztrhal vlky a vyděsil hyeny. Televize pak ukáže medvěda, který sice jednou či dvakrát pohnul tlapou, ale kolem louky bude spousta potrhaných oslích hlav, potrhaných vlků a - králičí srst uvízlá v trávě.



Každé zvíře má zájem na této velké improvizaci starého bizona, který by chtěl medvěda zneškodnit jedním zásahem - a zároveň využít jeho potenciál a celou zoo za ním proti drakovi. Medvěd však dobře ví, o co jde a jakou roli hrají jednotlivá zvířata, která ho chtějí přimět, aby vyšel ze svého lesa na louku. Zatím nebyl vyprovokován, přestože byl mnohokrát okraden, dokonce i bizon a jeden z nejhloupějších sténajících oslů dokázal přesvědčit některé obyvatele medvědího lesa, že „tráva“ na louce bude lepší pro ně, kdyby byli uraženi medvědem.

Samozřejmě to byli zajíci, hyeny a vlci po celá léta, i když medvěda oficiálně nazývali podle bizona - velkým satanem, kteří  mnoho let prováděli vynikající obchody a zásobovali se vším, co od nekonečného vesmíru potřebovali.

Vyplatilo se to oběma stranám, ale bizonům se to moc nelíbilo. Podobně dnes medvěd souhlasí s poskytováním nejcennějších zdrojů, které má v lesních oblastech, a zaručuje vlkům a hyenám - neustálý přísun medu a staví k tomu potřebné potrubí. To se však bizonovi nelíbí, protože by raději dodal vlkům a hyenám svůj med.

Je velkým tajemstvím, že i osli se už léta bavili s medvědem. Ale už si nechtějí pamatovat, že to byl medvěd, který je zachránil poté, co je jeden z největších vlků je téměř zabil - když jim vzal pastviny. V tuto chvíli je těžké definovat, co mají na mysli, je nemožné pochopit jejich chování. Tito menší osli jen řvou, ale ten největší - šíleně vyje, ani bizon ho k tomu nemusí povzbuzovat s mrkví uvázanou na tyči (za kterou samozřejmě musí každý osel stejně platit). Obecně platí, že osli pomáhali vyhubit myši a krysy žijící na jejich loukách, které velmi nenáviděl nejnebezpečnější z vlků. Osli dodnes přispívají k eradikaci těchto škůdců, ale je to tabu.

Naštěstí v těchto smutných dobách férový medvěd, když přišel na louku vyhnat hyeny a vlky, postaral se také o myši a krysy. Vládce vesmíru se stará o všechna zvířata a každý, pokud se stará o společný les a okolní pole, louky, pouště, moře a dokonce i ledovce, mohou být absolutně v bezpečí. A medvěda nelze porazit a zcela jistě - nelze ho porazit, aniž by zemřel. Z tohoto prostého důvodu se na medvěda neodváží zaútočit jen vši, blechy a štěnice domácí. Ti jsou zase příliš malí na to, aby ho ohrožovali, ale někdy se ho chytí jedno nebo druhé klíště, ale medvěd se naučil se všemi těmito ošklivými věcmi zacházet.
***
POZOR - nezapomeňte, že se jedná o pohádku. Jakákoli podobnost, ať už implicitně nebo domněnkou, s jakýmikoli fakty, čísly nebo událostmi je naprosto a zcela náhodná a neúmyslná.

(rp,prvnizpravy.cz,obserwatorpolityczny,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif