P.C.Roberts: Putin zastaví íránský útok proti Spojeným státům

zprávy

Řada bezpečnostních analytiků předpovídá íránskou odvetu za vraždu vysokého íránského úředníka, který byl v Iráku na diplomatické misi. Rozumím jejich logice. Nicméně jsem zvědavý, píše Paul Craig Roberts, americký publicista.

P.C.Roberts: Putin zastaví íránský útok proti Spojeným státům
Paul Craig Roberts, americký publicista
6. ledna 2020 - 03:20

Putin nechce válku. Proč by měl chtít, když arogance Washingtonu sama ničí USA a americké impérium. Dokonce i Německo má dost Washingtonu kvůli zasahování Washingtonu do německé energetické politiky a sankcím vůči společnostem zapojeným do výstavby plynovodu Nord Stream-2.

Loutka Washingtonu Emmanuel Macron dokazuje nezávislost tím, že tvrdí, že Rusko je součástí Evropy.

Vzhledem k tomu, že Putin a Čína nedokázali ochránit Írán před americkým / izraelským útokem vytvořením obranného spojenectví s Íránem, mám podezření, že Putin zabrání Iránu v přímé odvetě. Vzhledem k tomu, že si Írán nemůže dovolit ztratit Rusko, přijde jakákoli odveta ze zástupné strany, ne přímo od Íránu.


Rusko si nemůže dovolit, aby byl Írán v chaosu a nemá jinou možnost, než chránit zemi. Podobně je Irán závislý na podpoře Ruska a Putina nemůže ignorovat. Čína má energetické spojení s Íránem a že chaos v Íránu by narušil čínské hospodářství. To znamená, že Írán není zranitelný jako Irák, Libye a Sýrie (před ruským zásahem). Ať už existuje formální obranná aliance mezi Ruskem, Íránem a Čínou nebo ne, americký / izraelský útok na Írán může přivést Rusko a Čínu do války. Rusko a Čína by proto měly toto uspořádání formalizovat, protože formalita spojenectví by umlčovala  americké a sionistické neokonzervativce, kteří se zasazují o válku, a také Izraeli dali jasně najevo, že tato malá země přestane existovat. Stačila by jen jedna ruská atomová…

Jak jsem nedávno psal, mám podezření, že nekompetentní historici Putina přesvědčili, že spojenectví jsou příčinou války, a možná to bylo v některých případech. Ale slabost, skutečná nebo vnímaná, je také příčinou války. Neschopnost Ruska a Číny vytvořit obranné spojenectví proti Washingtonsko-izraelské agresi by se mohlo ukázat jako příčina třetí světové války.

(rp,prvnizpravy.cz,p.c.roberts,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif