Pentagon si spletl nevinného s teroristou. Při útoku zahynulo 10 lidí

zprávy

Útok dronu, 29.srpna, jak Pentagon uvedl, měl zabránit dalšímu útoku Islámského státu na letiště v Kábulu v posledních hodinách evakuace.

Pentagon si spletl nevinného s teroristou. Při útoku zahynulo 10 lidí
Ilustrační foto
11. září 2021 - 10:20

Podle New York Times ve skutečnosti důsledkem tragické chyby při útoku bylo údajně zabito 10 nevinných lidí, včetně sedmi dětí.

Zjištění novin, založených na rozhovorech a analýze fotografií a video materiálů, ukazují, že americké síly omylem označily Zemari Ahmadiho, zaměstnance americké charitativní organizace, za příslušníka teroristické organizace Nutrition & Education International.

Přitom během 14 let práce pro Američany se měl mimo jiné podílet na vybudování továrny na zpracování sóji nebo distribuce potravin potřebným. Požádal také o speciální vízum pro americké asistenty.

Podle deníku americké služby omylem označily Ahmadiho dům za úkryt teroristů IS. Pentagon tvrdil, že operoval na základě informací o sledování a odposlechu, které naznačovaly blížící se bombardování letiště. Celý den sledovali Ahmadiho auto a zjistili, že jeho činy odpovídají informacím, které zachytili.


Zjištění „NYT“ však ukazují, že to, co služby považovaly za podezřelé z pohybu muže, byla trasa, kterou běžně projížděl při práci, a podezřelá břemena, která do auta umístil - považována za bombu - byly ve skutečnosti kanystry na vodu, které přivážel domů. Novináři rozhodli, že na rozdíl od tvrzení Pentagonu neexistuje na místě žádný důkaz o sekundárním výbuchu, který měl prokazovat přítomnost výbušnin v autě.

(rp,prvnizpravy.cz,tvp,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif