Po „útěku“ Američanů z Kábulu nastala v Prištině panika

zprávy

Nedávné události v Afghánistánu v důsledku stažení americké armády vyvolaly celosvětovou diskusi, která se nevyhnula ani Prištině, kde je americká armáda přítomna od konce války v Kosovu a Metohiji, uvádí Gazeta Express.

Po „útěku“  Američanů z Kábulu nastala v Prištině panika
Ilustrační foto
18. srpna 2021 - 07:20

Rozhodnutí stáhnout americkou armádu z Afghánistánu vedlo Taliban k převzetí kontroly a strach z odvety těch, kteří s Američany spolupracují více než dvě desetiletí.

Vzhledem k přítomnosti americké armády jsou Kosovo a Metohija srovnávány s Afghánistánem a mnozí také zmiňují možné stažení Američanů z Kosova a Metohije a to, co by se v takovém případě mohlo potenciálně stát.

Univerzitní profesor John Hopkins a analytik Daniel Server tvrdí, že mezi oběma situacemi existuje pouze povrchní spojení. Server tvrdí, že americká armáda je v Kosovu a Metohiji vítána a že občané by si přáli její neomezenou přítomnost, na rozdíl od Afghánců, kteří neměli vůči Američanům velkou toleranci.

„Americká vojska jsou vždy vítána v Kosovu (a Metohiji), kterému chyběla armáda. Mnoho občanů Kosova (a Metohije) chce, aby zůstali na neurčito. To nebyl případ Afghánistánu, který měl vlastní armádu a velmi malou toleranci vůči americké přítomnosti,“ napsal Server.



Poukázal na to, že ohledně stažení americké armády z Afghánistánu jde všechno špatně a že by byl překvapen, kdyby někdo v blízké budoucnosti navrhl vtažení vojsk do jiné země.

Na otázku, jak se liší Afghánistán, Kosovo a Metohija, pokud jde o strategii USA, Server uvedl, že Afghánistán byl před 20 lety skutečnou hrozbou pro Spojené státy kvůli Al-Káidě Talibanu, přičemž zdůraznil, že v tomto smyslu nemůže být falešný stav Kosova ve srovnání s Afghánistánem a to podle jeho názoru.

Připomínáme, že americký senátor Rand Paul kdysi řekl, že podporuje mírovou dohodu mezi Bělehradem a Prištinou a že nadešel čas, aby se americká vojska vrátila domů.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 81%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 9%
transparent.gif transparent.gif