Pod rouškou pomoci v boji proti koronaviru bojují mocnosti o Srbsko

zprávy

Nejdříve s pomocí pro boj proti koronaviru dorazili do Bělehradu Číňané, potom Rusové a nakonec Evropané.

Pod rouškou pomoci v boji proti koronaviru bojují mocnosti o Srbsko
Ilustrační foto
14. dubna 2020 - 07:20

Číňané poslali do Srbska letadla se šesti odborníky a zdravotnickým materiálem.  Emocionální srbský prezident z vděčnost políbil čínskou vlajku a za nedostatek pomoci odsoudil Evropu.

Pak přiletěli Rusové, kteří přinesli méně rozhodující, ale nicméně požadované zdroje ve vojenských letadlech s velkou publicitou v médiích. Nakonec dorazili Evropané, ale tvrdili, že tam byli pořád a jejich financování je mnohem větší než Ruska a Číny, píše The Guardian.

„Vzhledem k tomu, že pandemie nabývá na síle, hlavní hráči se snaží využívat měkkou sílu a pomáhají dosahovat svých cílů zahraniční politiky. Pokud jde o EU, snaží se dokázat, že mluvit o evropských hodnotách a solidaritě nejsou jen prázdná slova. Pro Čínu je to otázka změny příběhu, představit zemi jako řešení problému koronaviru, a nikoli jeho příčiny. Pro Rusko je to použití skromnějších zdrojů k dosažení maximálního účinku: Ruská vojenská vozidla odcestovala do Itálie letadly .Zařízení, které částečně vyrábí sankcionovaná firma, je dodáváno do Spojených států. Američané pod Trumpovou správou většinou chybí v diplomatické koronavirové hře, píše se v článku.

Článek připomíná, jak srbský prezident Alexander Vučic v reakci na zákaz stažení zdravotnického materiálu z EU oznámil, že „evropská solidarita již neexistuje“.

„Nebylo to přesně to, co bychom chtěli slyšet od vlády, která tvrdí, že dělá vše, co je možné, pro vstup do EU,“ uvedl evropský diplomat se sídlem v Bělehradě. Ale i ve Španělsku a Itálii došlo k pobouření nad nedostatkem koordinované evropské reakce na koronavirus a u těch mimo EU, jako je Srbsko, bylo odmítnutí cítit ještě silněji,“ zdůrazňuje se v článku.


Čína byla nadšená, že tuto mezeru zaplnila. Srbští úředníci tvrdí, že čínští odborníci, kteří zůstali v zemi, v současné době řídí vládní politiku vůči koronavíru. Na rozdíl od většiny Evropy se Srbsko řídí čínským modelem izolace i mírných případů koronavíru ve velkém měřítku.

Podle jednoho srbského úředníka Číňané také doporučili zřízení absolutní karantény, jako byl zaveden ve Wu-chanu. Myslí si, že srbská veřejnost to nepřijme, aby byly uvaleny přísné zákazy vycházení a osoby nad 70 let by měly být neustále doma.

Režim slibovaného hromadného testování dosud nenastartoval a zprávy naznačují, že testovací postup je chaotický. Srbští představitelé doufají, že zavedení přísných čínských opatření v rané fázi znamená, že se země vyhne rozšířené epidemii pozorované v západní Evropě. V neděli bylo v Srbsku zaznamenáno 3.380 potvrzených případů koronaviru a 74 úmrtími. “

Rusko také poslalo pomoc, zejména dezinfekční prostředky pro nemocnice a bytové domy. V Moskvě opozice vyjádřila nespokojenost s kremelským exportem zdravotnického zařízení do zahraničí za účelem propagandy, zatímco lékaři v Rusku postrádají základní materiály. V Srbsku byla ruská pomoc uvítána, ačkoli existoval pocit, že mediální humbuk kolem ruské zásilky může převážit jejich skutečné výhody..


EU se snaží také získat Srbsko. Delegace EU poznamenala, že v posledních dvou desetiletích byly poskytnuty Srbsku granty ve výši více než 200 milionů euro a půjčky ve výši 250 milionů euro na výstavbu a vybavení zdravotnických zařízení. Laboratoř financovaná EU, původně navržená pro testy kontroly kvality mléka a jiných potravinářských výrobků, byla přeměněna na testovací laboratoř na koronavirus.

„Situace s koronavirem je v mnoha ohledech pokračováním předchozí bitvy o srdce a mysl lidí v Srbsku. Průzkum provedený v prosinci loňského roku ukázal, že mnoho Srbů věří, že Rusko nebo Čína byly v posledních dvou desetiletích největším dárcem země, i když ve skutečnosti EU dala zemi několikrát více než kterákoli z těchto zemí,“ tvrdí se v článku.

(rp,prvnizpravy.cz,guardian,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif