Podivná hra USA: Nord Stream-2 neblokují, ale doporučují to Evropě

zprávy

Spojené státy americké prostřednictvím diplomatických kanálů varovaly Německo a další evropské spojence před nebezpečím eskalace konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, píše německý  Süddeutsche Zeitung.

Podivná hra USA: Nord Stream-2 neblokují, ale doporučují to Evropě
Ilustrační foto
7. listopadu 2021 - 09:01

Podle listu se Spojené státy obrátily na Evropskou zahraniční službu a také na ministerstva zahraničí v Berlíně, Paříži a Londýně.

V Berlíně zástupce Washingtonu hovořil jak s německou vládou, tak se členy potenciální koalice nové vlády.

Spojené státy trvají na tom, aby Německo použilo jako nátlakovou páku na Kreml plynovod Nord Stream 2, který zatím nedostal povolení k provozu.

Americká strana očekává, že Berlín zastaví nebo alespoň zreviduje proceduru certifikace potrubí.

Situaci komentuje telegramový kanál Politika země: „Ve Spojených státech eskaluje téma možné války mezi Ukrajinou a Ruskem.

Celý týden docházelo k „únikům“ o pohybu ruských jednotek k ukrajinským hranicím, což bylo popíráno nejen v Rusku, ale i na Ukrajině.

CNN dnes ráno s odvoláním na zdroje uvedla, že nedávná návštěva ředitele CIA v Moskvě souvisí právě s vojenskou situací na hranicích s Ukrajinou .

A nyní německý list „Süddeutsche Zeitung“ uvedl, že Spojené státy diplomatickou cestou varovaly Německo a další evropské spojence před nebezpečím eskalace konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. A vyzvali k zastavení certifikace Nord Stream 2.

Poslední požadavek vypadá zvláštně – protože to byla současná americká administrativa, která umožnila dokončení tohoto potrubí, a odmítla proti němu uvalit sankce. Navíc Američané mohou nyní uvalit sankce, pokud chtějí. A k tomu nepotřebují Evropany o ničem přesvědčovat.



Celkově se odehrávají podivné hry.

Na jednu stranu může jít o jakousi americkou politickou hru, kterou hrají například odpůrci Nord Stream-2 (nikoli Bílý dům). Nebo to může být hra Bílého domu, aby doložil potřebu zintenzivnit kontakty s Moskvou, aby se problém vyřešil.

Na druhou stranu se možná na Donbasu opravdu něco připravuje. Vnitropolitická situace na Ukrajině je navíc nyní extrémně složitá, plná různých ostrých výpadů Zelenského.

Pro připomenutí, minulý týden bylo oznámeno, že certifikace Nord Stream-2 se může protáhnout až do května 2022 .

Ministr zahraničí Blinken znovu potvrdil neotřesitelnou podporu Spojených států suverenitě, nezávislosti a územní celistvosti Ukrajiny. Uvítal kroky Ukrajiny v boji proti korupci a zdůraznil, že spolu se spojenci a partnery budou Spojené státy nadále posilovat energetickou bezpečnost Ukrajiny , včetně snižování rizik spojených s plynovodem Nord Stream 2“.

Ale Spojené státy také doporučily Ukrajině, aby nevěnovala pozornost Nord Stream 2. Podle Amose Hochsteina, hlavního poradce pro energetickou bezpečnost amerického ministerstva zahraničí, by ukrajinská strana neměla hovořit o ruském plynovodu nebo Nord Streamu 2, ale o integraci do evropského energetického systému.

(rp,prvnizpravy.cz,Süddeutsche Zeitung,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif