Politico: Trump a Merkelová se tvrdě pohádali o Nord Stream-2!

zprávy

Ostré neshody vznikly během telefonického rozhovoru mezi oběma vůdci, přičemž kancléřka už dříve kritizovala americké sankce proti provozovatelům plynovodu.

Politico: Trump a Merkelová se tvrdě pohádali o Nord Stream-2!
Angela Merkelová a Donald Trump
31. května 2020 - 04:20

Mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou během telefonického rozhovoru tento týden vypukly „ostré rozpory“ ohledně výstavby plynovodu Nord Stream-2.

Uvedl to deník Politico s odkazem na vysokého amerického úředníka.

Zdroj publikace nespecifikoval důvod a podstatu sporu. Lídři se také dohadovali o NATO a vztazích s Čínou. Trumpa pak prý zvláště rozčílilo odmítnutí Merkelové účastnit se v červnu ve Washingtonu setkání zemí G7. Podle německé kancléřky je důvodem situace se stále šířícím koronavirem. Trump naopak chtěl summitem demonstrovat návrat k „normálnosti“.

Nord Stream 2 je plynovod, který má vyvážet plyn z Ruska do Evropy. Začíná v Leningradské oblasti, vede podél dna Baltského moře a končí v Německu. Provozovatelem stavby je společnost Nord Stream 2 AG, která byla založena ruskou společností Gazprom.


V prosinci 2019 byla stavba pozastavena kvůli sankcím uvaleným Spojenými státy. Poté Trump podepsal obranný rozpočet země na fiskální rok 2020, ve kterém byla mimo jiné podepsána omezení stanovená pro stavební provozovatele. Jednalo se o blokování amerických aktiv, zákaz transakcí s těmi uvedenými na seznamu sankcí a zákaz vstupu do Spojených států.

Německo kritizovalo uložení sankcí a označilo to za vměšování USA do vnitřních záležitostí země. Německá vláda poukázala, že opatření přijatá USA byla namířena proti evropským a německým společnostem.

Angela Merkelová osobně odsoudila americké sankce. „Nevidím jinou možnost než vyjednávat, ale budou to velmi rozhodná jednání," řekla. Deník Bild později označil toto vystoupení Merkelové za „vyhlášení války“.

Začátkem května německá vláda oznámila svou podporu stavebnímu projektu Nord Stream-2 a naději, že bude dokončen. Německé orgány uvedly, že budou i nadále podporovat společnosti zapojené do projektu.

Tento týden americký velvyslanec v Německu uvedl, že Washington diskutuje o nových sankcích proti Nord Stream-2 a republikáni a demokraté je také schvalují. List Handelsblatt uvedl, že USA doufají, že alespoň zabrání včasnému uvedení Nord Stream-2 do provozu.

V únoru předpověděl Gazprom zahájení plynovodu do konce roku 2020. Podobné termíny také oznámil ruský prezident Vladimir Putin. Dříve se plánovalo spuštění Nord Stream-2 na konci roku 2019.

(kou, prvnizpravy.cz, politico.com, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif