Polský politik: V případě běloruského kolapsu si vezmeme Grodno!

zprávy

V době, kdy běloruské úřady posilují armádu a posílají ji na polskou hranici, se v Polsku objevily hlasy, že Grodno by mělo být začleněno do Polska v případě kolapsu Běloruska.

Polský politik: V případě běloruského kolapsu si vezmeme Grodno!
Roman Jacek Giertyc, polský politik
25. srpna 2020 - 06:20

Konspirační teorie je velmi podporována např. Tomaszem Sommerem, novinářem spojeným s Konfederací, je také podporovaná Romanem Giertychem. Alexander Lukašenko toho využívá a varuje před hrozbou Polska.

Roman Jacek Giertych je polský politik. Obnovil sdružení Všepolská mládež, později byl předsedou krajně pravicové ultrakatolické Ligy polských rodin, poslanec Sejmu a od května 2006 do srpna 2007 místopředseda polské vlády a ministr školství.

„Je zcela zřejmé, že Grodno by mělo v případě rozpadu Běloruska jít do Polska,“ napsal Tomasz Sommer, šéfredaktor týdenního časopisu „Wysoka Czas“ a portál nczas.pl, založený Januszem Korwinem-Mikkem, na Twitteru. Dodal, že „PiS to ví, ale bojí se to říct.“

Diskuse byla „zahřátá“ na sociálních sítích, oblíbeným obhájcem opozičních politiků, zakladatelem polské mládeže Romanem Giertychem. Patron dokonce oznamuje bezprostřední „oznámení PiS“ o plánech na připojení Grodna.

„Budou se snažit zahřát nacionalismus jako Sanace v roce 1938. Takže se dostaneme ze spojenectví se Západem a staneme se Putinovými partnery, stejně jako před druhou světovou válkou, během rozdělení Československa jsme se stali Hitlerovými partnery. Pak jsme dobyli Zaolzie. Na rok,“ napsal kontroverzní právník Giertych.



Jak zdůrazňuje novinář a odborník na východní záležitosti Grzegorz Kuczyński, den poté, co Giertych a Sommer „hodili“ do veřejné debaty na téma „začlenění Grodna do Polska“, varoval před běloruským prezidentem na shromáždění v Grodně.

Existují lidé, kteří chtějí odříznout část této země, zejména západní,“ řekl Lukašenko a dodal, že „někteří si dokonce vzpomněli na východní pohraničí.“

Taková prohlášení politiků a novinářů v Polsku nepomáhají polské diplomacii, zdůrazňuje Kuczyński. Roman Giertych reagoval na kritiku ze strany uživatelů internetu, že propaguje kontroverzní prohlášení ... děsí PiS. Jak tvrdí, vládnoucí strana nastolí téma východních hranic „v tiché dohodě s Ruskem“.

(rp,prvnizpravy.cz,tvpinfo,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif