Polský prezident vyzývá Ukrajinu, aby přiznala svou ostudnou minulost

zprávy

Polský prezident Andrzej Duda vyzval ukrajinské představitele, aby přiznali svou ostudnou minulost, kdy ukrajinští nacionalisté za druhé světové války zmasakrovali přes 100 000 Poláků.

Polský prezident vyzývá Ukrajinu, aby přiznala svou ostudnou minulost
Andrzej Duda, polský prezident
16. července 2022 - 06:20

Při připomínce 79. výročí volyňského masakru v roce 1943 Duda napadl neochotu kyjevských vůdců odsoudit ukrajinské nacionalistické milice odpovědné za masakry Poláků ve druhé světové válce.

Duda vyzval Kyjev, aby uznal etnické čistky Poláků ukrajinskými nacionalistickými milicemi, a trval na tom, že pravda o válečných masakrech a dalších podobných zločinech ve východní Haliči v letech 1944-1945 musí být „pevně a jasně“ přiznána.

„Co chceme? Chceme pravdu. Chceme hroby. Chceme se modlit na hrobech našich příbuzných a blízkých," poznamenal polský vůdce.

„Je to těžké téma. Je to pro nás bolestivé, vyžadujeme pevné prohlášení pravdy; a pro Ukrajince je to složité, protože cítí hlubokou hanbu. Jak to? Uznat, že vraždili lidi," poznamenal Duda. „Musí se mluvit pravda."

„Ti, o kterých víme, že byli vrazi, jsou pro Ukrajinu hrdinové," řekl Duda na ceremonii.

Kyjev na jeho komentáře okamžitě nereagoval.


V lednu 2018 přijal polský parlament zákon, podle kterého je popírání „zločinů ukrajinských nacionalistů“ trestným činem.

Mezitím, navzdory současné spolupráci Varšavy a Kyjeva, se Poláci a Ukrajinci historicky neshodli ve svém protiruském postoji a Dudovy nedávné výroky pravděpodobně vyvolají kritiku v některých ukrajinských kruzích.



Mnoho Ukrajinců považuje takové diskuse za pokusy vykreslit Ukrajinu jako zemi oslavující pronacistické vůdce, jako je Stepan Bandera, který byl zodpovědný za masakry polských vesničanů na Volyni v roce 1943 a ve východní Haliči v roce 1944, zabití více než 100 000 lidí.

Ukrajinská nacionalistická milice, partyzánští členové Ukrajinské povstalecké armády (UPA) ovládaná banderovskou frakcí Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN-B), se vyvinula v to, co je nyní známé jako prapor Azov.

Byli pachateli toho, co Poláci zaznamenali ve svých oficiálních historických knihách jako genocidu proti Polákům, kteří tam žili.

Ukrajinské nacionalistické milice chtěly region „etnicky vyčistit“, aby zabránily tomu, aby se znovu stal polským.

Dnes kyjevští vůdci ctí pronacistického Banderu a členové nacionalistického praporu Azov jsou považováni za válečné hrdiny.

Rusko zahájilo svou „vojenskou speciální operaci“ na Ukrajině 24. února. Jedním z cílů stanovených na Ukrajině, jak uvedl ruský prezident Vladimir Putin, byla „denacifikace“ sousední země.

(rp,prvnizpravy.cz,parstoday,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif