Poslanci podporují turecké admirály při obraně černomořské konvence

zprávy

Skupina bývalých tureckých poslanců vydala prohlášení na podporu výzvy tureckých admirálů a stali se tak třetí veřejnou skupinou, která se postavila proti revizi Montreuxské úmluvy z roku 1936.

Poslanci podporují turecké admirály při obraně černomořské konvence
Recep Tayyip Erdogan, turecký prezident
6. dubna 2021 - 03:20
 
Tato mezinárodní dohoda stanovila současný stav a režim využívání Černomořského průlivu. Podobné prohlášení dříve učinili i někteří bývalí představitelé tureckého diplomatického sboru. Informuje o tom místní tisková agentura Duvar.

Bývalí poslanci ve svém prohlášení uvedli:
„Je nemožné diskutovat o hlavních základech naší republiky! Kanál " Istanbul" nelze postavit! Montreux nemůže být otevřená k diskusi! “

Zároveň je zdůrazněno, že každý turecký občan má právo vyjádřit svůj názor, pokud jde o zájmy země.

„Je to právo i povinnost občanů," uvedli bývalí zákonodárci s tím, že všechny tři skupiny považují za nutné zveřejnit svá odvolání po "neústavním" stažení tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana z Istanbulské úmluvy minulý měsíc .

„Považujeme za nesprávné trvat na výstavbě kanálu „ Istanbul “ , který bude sloužit ambicím jiných států proti Turecku a otevře Montreuxskou úmluvu k diskusi“, uvedli bývalí poslanci v souvislosti s výstavbou umělé vodní cesty spojující Černé moře se severem Istanbulu s Marmarským mořem na jihu, rovnoběžně s Bosporem.



V pondělí začalo v Turecku zatýkání admirálů, kteří 3. dubna kritizovali vládu a vládnoucí Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP) za pokus o revizi Montreuxské úmluvy. Generální prokuratura v Ankaře uvedla, že byly vydány zatykače na 10 osob. Jaké obvinění mají být proti nim vznesena, není uvedeno.

Prezident Erdogan zůstává neoblomný v projektu umělé vodní cesty - výstavbě Istanbulského kanálu , který vytvoří další, ale již umělou úžinu na západním konci turecké metropole. Vláda země říká, že kanál bude použit pro plavidla se zvýšeným rizikem pro životní prostředí, jako jsou ropné tankery, ke snížení dopravy na Bosporu. Zároveň se naznačuje, že omezující režim pro válečné lodě zemí, které nejsou členy Černého moře, platný podle Montreuxské úmluvy (mohou vstoupit do Černého moře a zůstat tam ne déle než 21 dní), se nebude vztahovat na Istanbulský kanál.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif