Premiér samozvaného Kosova uraženě odmítl vyjednávat se Srbskem

zprávy

Premiér samozvané republiky Kosovo Avdullah Hoti uvedl, že se 27. června odmítá účastnit jednání s vedením Srbska ve Spojených státech.

Premiér samozvaného Kosova uraženě odmítl vyjednávat se Srbskem
Hashim Thaci, obviněn z vražd a mučení
26. června 2020 - 10:16

Prezident samozvané republiky Hashim Thaci dříve zrušil svou návštěvu Washingtonu, kde měl být účastníkem jednání se Srbskem.

Zvláštní státní zastupitelství Mezinárodního trestního soudu pro Kosovo (SPO) v Haagu před tím oznámilo obvinění Hashima Thaciho z válečných zločinů, kterých se dopustil v letech 1998–1999.

Očekávalo se, že se uskuteční setkání ve Washingtonu mezi srbským prezidentem Alexandrem Vučićem a kosovským „premiérem“ Hotim.

„V souvislosti s vývojem situace v Prištině v důsledku obvinění ze strany zvláštního státního zastupitelství jsem nucen se vrátit do své země, abych se s touto situací vypořádal. Velvyslance Richarda Grenella (zvláštní vyslanec prezidenta USA pro rozhovory mezi Bělehradem a Prištinou) jsem informoval, že se nemohu zúčastnit na setkání 27. června v Bílém domě,“ napsal Hoti na Twitteru.

Zvláštní prokuratura Mezinárodního trestního soudu v Kosovu (SPO) v Haagu oznámila obvinění proti prezidentovi kosovské republiky s vlastním prohlášením, Hashimovi Thacim, za válečné zločiny v letech 1998-1999, uvedlo prohlášení státního zástupce.

„Dne 24. dubna 2020 vydala zvláštní prokuratura návrh na obvinění z 10 bodů... k projednání soudu, obvinění Hashima Thachiho, (bývalého předsedy kosovského parlamentu) Kadri Veseliho a další z řady zločinů proti lidskosti a válečných zločinů, včetně vražd, násilného zmizení lidí, pronásledování a mučení,“ uvedlo státní zastupitelství. Obvinění podle státní zastupitelství tvrdilo, že Thaci, Veseli a další obžalovaní „jsou trestně odpovědní za téměř 100 vražd“.


Na konci února oznámil zvláštní prokurátor Mezinárodního soudu pro zločiny v Kosovu Jack Smith svou připravenost přednést první obvinění z podezření na válečné zločiny v letech 1998-1999. V dubnu státní zástupci uvedli, že koronavirus obvinění nezpozdí.

V letech 2018–2019 bylo až 200 bývalých militantů kosovskoalbánské osvobozenecké armády (UCK) vyzváno, aby svědčili v případech válečných zločinů v Haagu. Mezi nimi je bývalý polní velitel a bývalý premiér Ramush Haradinay, který rezignoval 19. července 2019 a poté dobrovolně odešel do Haagu, využil však právo mlčet a poté se vrátil do Prištiny.

V Nizozemsku byl v letech 1998–1999 zřízen zvláštní mezinárodní soudní dvůr a zvláštní státní zastupitelství pro zločiny v Kosovu, které oznámilo svou připravenost pracovat až v červenci 2017. Výchozím bodem jejich jednání byla zpráva zvláštního zástupce Rady Evropy Dicka Martyho 2010 věnovaná zločinům UCK. Mezi nejzávažnější případy patří obchodování s drogami, únosy, obchodování s orgány. Na konci října 2018 navštívil Prištinu zvláštní prokurátor Jack Smith, ale dosud nebyla vznesena žádná obvinění.

V roce 1999 vedla ozbrojená konfrontace mezi albánskými separatisty z Kosovské osvobozenecké armády a srbskou armádou a policií k bombardování Jugoslávie (v té době sestávající ze Srbska a Černé Hory) silami NATO. 17. února 2008 kosovsko-albánské struktury v Prištině jednostranně vyhlásily nezávislost na Srbsku. Srbsko, Rusko, Čína, Izrael, Írán, Španělsko, Řecko a řada dalších států neuznávají samozvanou republiku. Naopak k ke skupině států uznávajících Korovo patří ostudně i Česká republika.

(kou, prvnizpravy.cz, twitter.com, foto: youtube)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif