První etapa islamizace: Pro muslimy jsou janovské zvony moc hlučné

zprávy

Prvním krokem islamizace v zemích Středního východu, kdysi křesťanských, bylo umlčení zvonů. Pak kříže zmizely. A nakonec zmizeli i křesťané.

První etapa islamizace: Pro muslimy jsou janovské zvony moc hlučné
Janovský kostel
15. ledna 2018 - 03:20

V italském městě Janov zřejmě začíná první fáze tohoto vývoje. Ve čtvrti Sampierdarena chtějí koránští muslimové (reformní islámští věřící) umlčet zvony kostelů s pomocí svého muslimského právníka.

„Před Vánoci jsme obdrželi dopis od právníka, který chtěl jménem svého klienta, zvony kostela Nejsvětější svátosti zastavit, protože byly příliš hlasité,“ řekl kancléř kurie, Don Michele De Santis, „poradil jsme pastorovi zastavit zvonění."

Ale to by neměl být hluk, který obtěžuje některé muslimy. Pět kostelních zvonů Via Luigi Carlo Farini jsou jen malé zvony. Ale věž kostela má také kostelní hodiny se svým „vyzváněním“ času. Další zvonění je během  eucharistické modlitby. To je nepřijatelné pro muslimy, a tak jeden z nich si najmul právníka, který ve svém dopise  požadoval, aby zvony zvonily jen těsně před mší a po mši.

Občané čtvrti Sampierdarena  však hájí svůj kostel a protestují proti rozhodnutí římsko-katolické správy.

"Ruce pryč od našich zvonů! Snaží se je umlčet, ale my je budeme bránit," píše se v protestu, který podepsaly stovky místních obyvatel.


Imám Husein Salah se snaží spor urovnat a prohlásil, že koránští muslimové svou stížností udělali chybu. Zvonění zvonů je v konečném důsledku znamení míru, jako je volání muezzina, říká imám, přičemž záměrně neuvedl, že volání muezzina to není „výzva k míru“, ale výzva k povinné modlitbě pro všechny muslimy s výzvou "Alah je největší", pětkrát denně.

(rp,prvnizpravy.cz,journalistenwatch,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?