Putin na návštěvě v Itálii: Zásah NATO zničil Libyi!

zprávy

Během italské návštěvy Vladimir Putin navštívil papeže, setkal se s italským prezidentem. S italským premiérem Giuseppe Contem měli po bilaterálním jednání společnou tiskovou konferenci.

Putin na návštěvě v Itálii: Zásah NATO zničil Libyi!
Vladimir Putin a Giuseppe Conte
5. července 2019 - 02:20

Italský premiér zdůraznil, že „navzdory přetrvávajícím sankcím jsme potvrdili vynikající stav našich bilaterálních vztahů. Věříme, že Moskva je neodmyslitelným aktérem, který najde řešení v hlavních regionálních krizích. S Putinem souhlasíme, že tato řešení musí být politická, aby byla udržitelná “.

Pokud jde o Libyi, „dohodli jsme se na potřebě podporovat úlohu OSN a usilovat o dosažení rychlého příměří a návratu k jednacímu stolu“. Podle Conteho je zapotřebí „inkluzivního procesu“, aby bylo dosaženo cíle „okamžitého odstranění nepřátelských akcí a stabilizace Libye“.

Vladimir Putin  připomněl, že Rusko má s Itálií "tradičně vzájemně výhodné vztahy", v Libyi potřebujeme "příměří", Rusko s Itálií sdílí cíl "stabilizace". A dodal: "Podporujeme jednání s Fayezem al-Sarrajem i s Chalífou Haftarem".

"Nebylo by špatné připomenout si, jak to vše v Libyi začalo. Kdo zničil stabilitu Libye? Podle mě to bylo rozhodnutí NATO. A teď vidíme výsledek. Zaznamenali jsme chaos a boj mezi různými polovojenskými skupinami. Musíme hrát stabilizační roli,“ připomněl Vladimir Putin.

„Vojenská řešení nikam nevedou, především je to předehra k obtížnému řešení humanitárních krizí. Itálie má hluboké znalosti o Libyi, bohužel jsme byli dobrými proroky: mezníková iniciativa v této souvislosti nemohla vést k nadějnému výsledku,“ pokračoval Putin.

Sankce

„Chápeme, že Itálie je vázána evropskými závazky a my nemáme žádné nároky vůči našim italským přátelům,“ říká Putin, „ale doufáme, že Itálie bude pokračovat v návratu normálních vztahů mezi Evropou a Ruskem. Jsme vděčni Itálii za pozici, která spočívá v potřebě obnovit plný režim vztahů mezi USA a Ruskem .“

Conte nabídl veškerou možnou podporu: italská vláda má „velmi lineární pozici a bude ji mít i nadále: nevěříme, že je to konečné řešení, očekáváme, že tento režim bude dočasný a Itálie bude usilovat o vytvoření podmínek pro překonání tohoto stavu vztahů mezi Evropskou unií a Ruskem, protože současná situace není dobrá pro Rusko, Evropskou unii a ani Itálii. “

„K dosažení tohoto cíle,“ pokračoval premiér, „  je nutné pokračovat, aby okolnosti dozrály a my budeme pracovat na zralosti těchto okolností, abychom mohli vytvořit prostor pro ziskový dialog".


USA-Čína

Putin řekl, že „chceme dohodu, která by byla přijatelná mezi Čínou a USA. V opačném případě ztrácí celé hospodářství. Musíme učinit vše, co je v našich silách, abychom zajistili, že dohody budou dosaženy a jednostranná omezení budou odstraněna, “ zdůraznil Putin.

 (rp,prvnizpravy.cz,lastampa,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 84%
transparent.gif transparent.gif
Ne 9%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 7%
transparent.gif transparent.gif