Putin popřál Bidenovi hodně zdraví a vyzval ho k přímému dialogu

zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin nabídl americkému prezidentovi Joe Bidenovi, aby spolu jednali v pátek nebo v pondělí. Ruský vůdce pověřil ministerstvo zahraničí zvážením možnosti vést takové rozhovory.

Putin popřál Bidenovi hodně zdraví a vyzval ho k přímému dialogu
Putin: Chci jet do tajgy, tak ať se Joe rychle ozve!
19. března 2021 - 04:20

„Neodkládal bych to příliš dlouho. Chtěl bych si o víkendu jít odpočinout do tajgy, ale mohli bychom to udělat zítra nebo, řekněme, v pondělí," řekl ruský prezident pro TV kanál Rossija-24 .

V rozhovoru pro ABC News Biden uvedl, že ruské vedení bude muset zaplatit cenu za údajné pokusy Moskvy zasahovat do amerických voleb. Na otázku, zda považuje Putina za „zabijáka“, odpověděl kladně.

„Pokud jde o prohlášení mého amerického protějšku, co bych mu řekl, jak reagovat? Řekl bych mu:„ Buďte zdravý! Přeji mu hodně zdraví,“ řekl ruský prezident a dodal, že tím myslel opravdu to, co říká, bez kousku ironie.


Putin uvedl, že Moskva se ve vztazích s Washingtonem bude spoléhat na čestné a slušné Američany.

Hovoříme-li o rusko-amerických vztazích, ruská hlava státu upozornila na rozdíly v názorech amerického lidu a politického establishmentu.

Podle Putina je ve Spojených státech „poměrně dost čestných, slušných a srdečných lidí“, kteří chtějí žít v míru a přátelství s Ruskem. „Jsme si toho vědomi a vážíme si toho a v budoucnu se na ně budeme spoléhat,“ ujistil ruský vůdce.

„Pokud jde o americké politické zřízení, vládnoucí třídu, její vědomí bylo utvářeno ve známém a poměrně obtížném prostředí,“ poznamenal Putin.

Podle Putina bude Moskva s Washingtonem spolupracovat pouze za podmínek, které považuje za příznivé.
 
„Americké orgány obecně usilují o jisté vztahy s námi, ale pouze v oblastech, které je zajímají, a za jejich vlastních podmínek,“ zdůraznil ruský prezident.

„Myslí si, že jsme jako oni, ale nejsme. Naše genetické, kulturní a morální kódy se liší. Víme však, jak chránit naše zájmy,“ zdůraznil Putin. „Budeme s nimi spolupracovat, ale pouze v oblastech, které nás zajímají, a za podmínek, které považujeme pro nás příznivé,“ dodal. „Budou to muset vzít v úvahu, navzdory pokusům zastavit náš vývoj, sankcemi a urážkami,“ zdůraznil ruský prezident.

(rp,prvnizpravy.cz,politikstube, tass, rt,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif