Putin slíbil, že překvapí země, až budou mít hyperzvukové zbraně

zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin věří, že Ruská federace bude mít prostředky na boj proti hyperzvukovým zbraním, které se mohou objevit v jiných zemích.

Putin slíbil, že překvapí země, až budou mít hyperzvukové zbraně
MiG-31 a hyperzvuková střela "Kinžal"
15. června 2020 - 04:20

„Ony (hyperzvukové zbraně) se objeví (mezi předními vojenskými mocnostmi). Myslím si však, že můžeme naše partnery příjemně překvapit skutečností, že až tyto zbraně budou mít, s velkou pravděpodobností budeme mít prostředky na boj proti těmto zbraním," uvedla hlava státu uvedla v rozhovoru s Andrejem Kondrašovem v programu „Zprávy týdne“. Jeho část byla v neděli zveřejněna na webových stránkách Vesti.ru, uvedla agentura TASS.

„To je jedinečnost naší současné situace. Opakuji ještě jednou: s velkou pravděpodobností budeme mít prostředky k boji proti hypersonickým zbraním k tomu okamžiku, kdy se hyperzvuková zbraň objeví u předních zemí světa," řekl Putin.

„Takže jste se mě zeptal, jak se to dalo předvídat? A jak se bude situace vyvíjet? A co bylo tady tak obtížné, když Spojené státy oznámily, že odstoupily od smlouvy o protiraketové obraně? Takže jsme museli z toho vycházet a vybudovat své plány, abychom zajistili bezpodmínečnou bezpečnost země, Ruska,“ zdůraznil.


Nicméně doplnil, že jak USA, tak Ruska federace dodržují paritu ohledně jaderných zbraní.

Putin dříve řekl, že vzhledem k hyperzvukovým zbraním u Moskvy jsou obrovské výdaje jiných zemí na zadržování Ruska zbytečné. Ruská federace je podle něj poprvé v historii před ostatními zeměmi, pokud jde o vývoj pokročilých zbraní, včetně hyperzvukových.

Na konci loňského roku se v Rusku byl jako první raketový pluk vyzbrojený raketovým systémem „Avangard“ s hyperzvukovými křídlatými raketami - zbraněmi, které nemají na světě žádné analogie. Probíhají rovněž zkoušky dalších nejnovějších ruských zbraní, včetně hypersonické protiraketové rakety „Zirkon“ a slibného raketového systému „Sarmat“ (mezikontinentální střely).

(kou, prvnizpravy.cz, tass.ru, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif