Řecký ministr: Turecko nadále vyhrožuje Řecku válkou

zprávy

V Aténách proběhla čtyřstranná schůzka za účasti ministrů zahraničí Francie, Egypta, Řecka a Kypru. etkání bylo věnováno mezistátním vztahům, situaci ve východním Středomoří,  kyperskému konfliktu a libyjské krizi.

Řecký ministr: Turecko nadále vyhrožuje Řecku válkou
Nikos Dendias, řecký ministr zahraničí
21. listopadu 2021 - 10:34

Řecký ministr zahraničí Nikos Dendias ve svém projevu zdůraznil, že Turecko je příčinou většiny problémů ve východním Středomoří, Libyi a Egejském moři.

„Turecko nadále vyhrožuje Řecku válkou a porušuje naši suverenitu a suverénní práva,“ řekl řecký ministr.

Dendias dodal, že Turecko pokračuje v nezákonné okupaci Kypru, sponzoruje Muslimské bratrstvo, využívá migraci k politickým účelům a podporuje žoldáky v Libyi, mimo jiné prostřednictvím memorand o porozumění o námořní demarkaci a vojenské spolupráci uzavřených s Fayez al-Sarraj v listopadu 2019. Egypt, Řecko a Kypr považují tyto dohody za nezákonné. Řecký ministr zahraničí zdůraznil, že schůzka v Aténách není namířena proti Ankaře.

„Chceme dobré vztahy a konstruktivní dialog s Tureckem, ale samozřejmě vždy v kontextu mezinárodního práva a mezinárodního námořního práva,“ upozornil řecký ministr.

Kyperský ministr zahraničí Christodoulides informoval ostatní účastníky schůzky o nejnovějším vývoji kyperského konfliktu, včetně otevření města duchů Varosha a dalších nezákonných akcí Turecka, a poděkoval Řecku, Egyptu a Francii za výraznou podporu Kyperským Řekům. Christodoulides vyzval mezinárodní společenství, aby vyvinulo tlak na Ankaru a donutilo ji zasednout k jednacímu stolu k vyřešení kyperského konfliktu.


Na území Kypru, okupovaném tureckými jednotkami, se nachází Severokyperská turecká republika, jejíž nezávislost oficiálně uznává pouze Turecko. Protože turečtí vojáci okupují území Kypru, řádného člena Evropské unie, evropské země v listopadu 2020 odmítly podpořit návrh francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na zrušení celní unie mezi Tureckem a Evropskou unií.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?