Revoluce pod taktovkou Američanů se Guaidóovi zatím nedaří

zprávy

Nicolás Maduro a Juan Guaidó už měsíc bojují o moc ve Venezuele. Ale navzdory silným příznivcům v zahraničí roste bezmocnost Guaidóa. Tak byla opravdu naplánována revoluce?

Revoluce pod taktovkou Američanů se Guaidóovi zatím nedaří
Juan Guaidó
26. února 2019 - 06:20

Venezuelská opozice a jejich pomocníci ze zahraničí se ale nechtějí vzdát. Plánují nové pokusy přivézt humanitární pomoc do armádou uzavřené Venezuely. Ale bez ohledu na to, jak skončí další kolo konfrontace na hranici, sobota představuje obrat v konfliktu mezi prezidentem Nicolásem Madurem a Juanem Guaidóem, uznaným coby prozatímní prezident klíčovými státy.

Guaidóova "formální" výzva k mezinárodnímu společenství, že "musíme udržovat všechny možnosti otevřené, abychom dosáhli osvobození naší vlasti" je projevem jeho bezmocnosti, ne-li zoufalství. Maduro bude interpretovat jeho výzvu jako důkaz, že jeho odpůrci chtěli obětovat zemi a její ropný poklad na oltář "severoamerických imperialistů". Guaidóovo setkání s americkým viceprezidentem Mikem Pencem v pondělí v Bogotě poskytlo tak Madurovi příslušné důkazy o tomto ohrožení.


Končí tak měsíc, kdy bylo mimořádně dobře naplánováno a organizováno povstání proti režimu, která byla konsolidována během dvou desetiletí. Dokonce ještě předtím, než se před třemi tisíci krajany prohlásil za prozatímního prezidenta,  opoziční vůdce Guaidó ujistil Washington a hlavní sousední státy o své podpoře ve Venezuele. Uspořádal demonstrace, poskytoval rozhovory a byl také schopen organizovat kampaň k mezinárodní pomoci: jeho program dokonce zahrnoval koncert na podporu příznivců. Jeho záměry se však nezdařily, píše Frankfurter Allgemaine Zeitung, jen několik policistů opustilo Madura, většina humanitární pomoci se nedostala do Venezuely a Maduro má dál své jednotky pod kontrolou.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo na tweetech nazval Madura "nemocným tyranem" a informoval o "opatřeních" proti těm, kteří se vyhnuli demokratickým změnám. Existuje však jen málo důkazů o tom, že pro scénář, který se právě stal, existuje již celosvětově koordinovaný scénář. Guaidó si už nemůže být ani jistý, že po svém vystoupení v Kolumbii se  bude moci vrátit do Caracasu.

V sobotu 23. února se demonstranti shromáždili ve městech v Kanady a Spojených států a požadovali, aby západní mocnosti daly ruce pryč od Venezuely. Cílem protestů nebylo vyjádřit podporu Nicolási Madurovi nebo nějakému konkrétnímu politikovi nebo politické straně ve Venezuele. Demonstranti se snažili bránit zásadu, že Venezuela je svrchovaný stát, a že její současná hospodářská a politická krize by měla být mírovým způsobem vyřešena obyvateli Venezuely bez ekonomického nebo vojenského zásahu cizími mocnostmi.

(rp,prvnizpravy.cz,faz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?