Roček: Japonská zpráva o konci nouzového stavu

zprávy

Lidé v Tokiu, a v dalších čtyřech japonských prefekturách, opatrně přijali návrat do normality, když ústřední vláda zrušila v pondělí stav nouze.

Roček: Japonská zpráva o konci nouzového stavu
Tokio večer po konci nouzového stavu
27. května 2020 - 09:01

Opět si zvykají na otevřený pohyb v nákupních centrech a nejen tam. Premiér Šinzo Abe v pondělí ukončil nouzový stav pro prefektury Tokio, Kanagawa, Chiba, Saitama a Hokkaido. Ale předtím již začátkem května byl nouzový stav zrušen ve zbytku země.

Otevírání nouzového stavu provází nejistota, protože konec stavu nouze nastal jenom sedm týdnů poté, co byl původně vyhlášen začátkem dubna. Nikdo neví, zda svobodný pohyb  nerozvíří opět koronavirovou breberku mezi lidmi. Ve hře je strach z druhé vlny.

V ulicích Tokia bylo v úterý o něco více lidí, ale ulice nejsou zaplněné jako v době předbreberkové. I firmy jsou opatrné. Např. Hitachi žádá do konce června zaměstnance, aby pracovali spíše z domova. V průměru 50 procent zaměstnanců by se mělo zapojit do práce na dálku.

Koronavirová breberka děsí i nadále

Někteří guvernéři vyzývají, aby lidé i po zrušení karantény nevyjížděli ze svých provincií. Hlavně by neměli vyjíždět tam, kde byla větší koncentrace nemocných hnusem covid-19.

Zápach strachu se projevil již dříve: Někteří Japonci, kteří vyjeli do „cizí“ provincie, byli potrestáni tím, že jim někdo poškodil auto. Vandal podle poznávací značky poznal, že jde o cizáka, a potrestal ho. Co když přivezl koronavirovou breberku.

Nebo učitelé nechtěli, aby do školy chodil žák, jehož otec řídil kamion, a coural se s ním po Japonsku. Co když jeho otce – řidiče někde po cestě přefiknul koronavirus a on může být těhotný hnusným virem? Pryč s jeho synem ze školy. Státní úředníci se od toho distancují a mravokárně vzdychali.

Došlo i k paradoxnímu jevu: Stigma pomáhá koronaviru. Upozornila na to např. vláda prefektury Niigata. Varovala, že došlo ke zvýšení míry obtěžování a stigmatizování lidí infikovaných koronavirem. Toto chování může podporovat šíření viru tím, že osoby se symptomy nemoci se vyhýbají testování, aby na ně lidé neukazovali prstem…

Přílet zakázán

Stále existuje, jako v jiných státech, preventivní opatrnost před koronavirem ve světě. Japonsko uvolňuje vnitřní opatření, ale zároveň ještě rozšiřuje od 27. května zákaz vstupu do japonského císařství na návštěvníky z Indie a dalších 10 zemí.


Kolik států má stopku? Podívejte se na seznam. Jste na něm i vy

Země uvedené na japonském seznamu zákazu vstupu od 3. dubna
Asie:  Indonésie, Singapur, Thajsko, Jižní Korea, Tchaj-wan, Čína (včetně Hongkongu a Macaa), Filipíny, Brunej, Vietnam, Malajsie
Oceánie:  Austrálie, Nový Zéland
Severní Amerika:  Kanada, Spojené státy americké
Jižní a střední Amerika:  Ekvádor, Chile, ostrov Dominika, Panama, Brazílie, Bolívie
Evropa:  Island, Irsko, Albánie, Arménie, Andorra, Itálie, Velká Británie, Estonsko, Rakousko, Nizozemsko, Severní Makedonie, Kypr, Řecko, Chorvatsko, Kosovo, San Marino, Švýcarsko, Švédsko, Španělsko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Česká republika, Dánsko, Německo, Norsko, Vatikán, Maďarsko, Finsko, Francie, Bulharsko, Belgie, Bosna a Hercegovina, Polsko, Portugalsko, Malta, Monako, Moldavsko, Černá Hora, Lotyšsko, Litva, Lichtenštejnsko, Rumunsko, Lucembursko
Střední východ:  Izrael, Írán, Turecko, Bahrajn
Afrika:  Egypt, Pobřeží slonoviny, Demokratická republika Kongo, Mauricius, Maroko
- -
Země přidané 29. dubna
Jižní a střední Amerika:  Antigua a Barbuda, Svatý Kryštof a Nevis, Dominikánská republika, Barbados, Peru
Evropa:  Rusko, Ukrajina, Bělorusko
Střední východ:  Omán, Katar, Kuvajt, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty
Afrika:  Džibutsko
- -
Země přidané 16. května
Asie:  Maledivy
Severní Amerika:  Mexiko
Jižní a střední Amerika:  Kolumbie, Honduras, Bahamy, Uruguay
Evropa:  Ázerbájdžán, Kazachstán
Afrika: Rovníková Guinea, Svatý Tomáš a Princův ostrov, Cabo Verde, Gabun, Guinea-Bissau
- -
Země přidané 27. května
Asie: Indie, Bangladéš, Pákistán, Afghánistán, Tádžikistán, Kyrgyzstán
Jižní a střední Amerika: Salvador, Argentina
Afrika: Jižní Afrika, Guinea, Ghana

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif