Roček: Příběh čínské stíhačky J-10C v Pákistánu je poučný

zprávy

Pákistán získá 25 kusů čínského víceúčelového lehkého stíhače J-10C jako protiváhu indickým moderním 36 stíhačkám Rafale francouzské výroby. Letadla J-10C mají poletovat pákistánským vzduchem na slavnostní přehlídce již 23.března 2022.

Roček: Příběh čínské stíhačky J-10C v Pákistánu je poučný
Čínská stíhačka J-10C
8. ledna 2022 - 07:20
 
Od minulého týdne je s tím spojená velká porce komentářových keců, radost to sledovat, píše publicista František Roček.

Letouny J-10C byly nedávno součástí módní přehlídky čili společného cvičení mezi Čínou a Pákistánem, kde měli odborníci z Pákistánu možnost si stíhačky otestovat. Cvičení začalo 7. prosince 2021 v Pákistánu a trvalo asi 20 dní.

Dříve zprávy naznačovaly, že Pákistán je připraven koupit 36 letounů J-10C polo „neviditelných (stealth)“ 4,5 generace z Číny, ale ani jedna strana tuto zprávu nepotvrdila. Koncem prosince 2021 se objevily v pákistánském tisku zprávy, které oznamují nákup 25 strojů.

Proč Američané neměli zájem o kšeft


Pákistánský zájem o J-10C trvá více než deset let. Pákistán je sice spokojen s využitím americké stíhačky F-16, ale USA nechtějí další stíhačky Pákistáncům dodávat. S ohledem na indický trh, kde tuší možnost velkých obchodů s vojenskou technikou, včetně letadel F-16. USA tím sledují i posilování Indie proti Číně.

USA nabídly Indii stíhačku F-16, nakonec vznikl z F-16 pokročilý klon stíhací letoun F-21 speciálně zkonstruovaný pro indické letectvo. Američané postaví letadlo ve spolupráci s indickou společností Tata Advanced Systems. Když všechno vyjde tak, jak Američané touží, bude se jednat o tučný kšeft - pořízení nejméně 114 letadel pro indické letectvo.

Indický letecký vrchní maršál VR Chaudhari nepřímo označil francouzský letoun Rafale, zejména nejnovější verzi Rafale F4, za favorita výběrového řízení. Ale hlavním konkurentem je americký F-21. Pokud bude doplněn o stimulační balíčky, má pro USA kšeft velkou šanci. Co s nějakým blbým Pákistánem? Pákistán má hluboko do kapsy, peníze jsou v indické pokladnici.

Kromě toho vědí USA, že Pákistán dlouhodobě politicky ztrácejí. Militantní islamisté podobného zrna jako v Afghánistánu získávají stále větší podporu. Američané mohou jenom dumat o tom, které země Perského zálivu nakonec budou pro Pákistán (kvůli finančním dárkům a půjčkám) lepšími spojenci než USA. To ovlivní další vztahy USA s islámskými státy v jižní a jihovýchodní Asii.

F-16 je považován za technicky lepší než ostatní typy stíhaček v pákistánském arzenálu a je vážným soupeřem proti indickému letectvu, tradičnímu protivníkovi Pákistánu.

Protože Indie i Pákistán jsou vyzbrojené jadernými zbraněmi, USA nemají zájem modernizovat pákistánské F-16. USA omezily schopnosti letounu směrem k využití v jaderné válce. Proto ztrácejí body, neboť neustále monitorují „flotilu“ pákistánských F-16 americkými technickými týmy, aby tím USA zabránily neautorizovaným úpravám a úniku technologií do Číny.



Čína jako průměrně přiměřená volba

Proto kromě F-16 provozuje Pákistán také starší čínské stíhačky J-7 a JF-17. Čínský J-10C je moderním konkurentem F-16 a švédského Gripenu. Víceúčelový J-10C je cenově dostupným stíhačem v kategorii 4+. V asijském tisku se objevují články na téma, že čínský letecký průmysl již v některých klíčových oblastech předstihl Rusko v oblasti kompozitních materiálů, aktivního elektronicky skenovaného pole (AESA), technologie stealth, integrace přesně naváděných zbraní (PGM) a též v oblasti některých schopností dronů.

Některé státy čínská letadla považují za dostatečně výkonná, přitom při nižší čínské ceně.

Ale Pákistán nemá v Číně otevřený účet. Čínská podpora je vázána na ochotu Pákistánu dát Číně volnou ruku v dopravních projektech směrem na Afghánistán a střední Evropu. Čína se možná též snaží upevnit vliv v Pákistánu tím, že ho bude postupně integrovat do svého dodavatelského řetězce vojenské logistiky.

Mnohdy se kšefty jeví jako paradoxní. Rusové dodávají zbraně i Indii čili čínskému rivalovi, ale spolupracují i dlouhodobě s Čínou v dodávkách špičkové techniky určené i proti Indii atp.

A jede se dál

Vývoj politických vztahů je od starověku trvale proměnlivý. Ale dobrý kšeft bude příjemný kdykoliv. Kdo dodá zbraně komukoliv, vyhraje, protože zákazník zaplatí nebo poskytne určitou protihodnotu a někdy dodavatel i utuží logistickou propojenost se zákazníkem. Co více si přát?

Proč by si nehrábli Číňané (J-10C), Američané (F-21), Francouzi (Rafale), Rusové (protiletadlové systémy S-400), prostě kdokoliv komukoliv cokoliv?

Nákup víceúčelových stíhaček J-10C vyvolává příjemně bláznivý řetěz politicky žvanivých polemik. Dokonce v indickém tisku jsem se setkal v tomto týdnu s řečnickou otázkou, zda vůbec Pákistánci čínské stíhačky koupí, když o tom ještě v listopadu nikdo z pákistánských leteckých hlavounů ani necekl…  

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif