Roček: Správný ministr včas uteče s plnými kapsami

zprávy

Reportérka Zahra Rahimi pro Tolo News napsala 10. srpna, že úřadující ministr financí Chálid Payinda se vypařil z Afghánistánu. Prý kvůli tlaku prezidentského paláce. Jeho krok není překvapivý.

Roček: Správný ministr včas uteče s plnými kapsami
Ilustrační foto
11. srpna 2021 - 06:20

Má nahrabáno a vrátí se asi do USA, kde si vydělával předtím také tučné penízky. Určitě neutíká jenom před možným vyšetřováním jeho kšeftů, ale i proto, že afghánský prozápadní státní aparát se hroutí. Jde o první oficiální vládní útěk ze země.

Nelze se tomu divit, jeho rezort je jako penězovod nejzajímavějším a nejcitlivější vládní křižovatkou. Finanční prostředky jsou již od roku 2002 rozdělovány s přihlédnutím k nutné korupci jako součásti vládní politiky, uvedl publicista František Roček.

Část financí ze zahraničí dlouhodobě mizela ve stínu vládních institucí, aby oficiální představitelé státu měli prostředky na financování toho, co považovali za důležité, včetně vytváření soukromých rezerv na čas, kdy budou muset odletět ze země, až se vláda zhroutí. Budoucnost v Afghánistánu představovala budoucnost nejistoty.


Korupce znamenala budoucnost

Část prostředků musela vláda ze stejného důvodu tolerantně ponechat k dispozici pro neviditelné rozkradení na nižší úrovni správy země. Není to překvapivé. Např. v balkánské Bosně, která je třináctkrát menší než Afghánistán, se 60 000 vojáčkům IFOR podařilo obnovit pocit bezpečnosti, ale přesto se rozmohla kriminalita a korupce. Velká část finanční pomoci zmizela na osobních účtech. V Afghánistánu to bylo podobné.

Proto první afghánský tzv. proamerický prezident Karzáí byl posměšně přezdíván „kábulský starosta", neboť jeho moc nesahala daleko za hranice hlavního města. Dlouhodobě byla problémem nejen korupce, ale i drogy a svévole místních vládců, což přetrvávalo i za prezidenta Ghaniho.



Musel utéci

Nelze se divit, že ministr Payinda odletěl na služební cestu a již se nevrátí. Neměl moc na výběr, protože zhruba měsíc předtím byl též kritizován parlamentem. Zákonodárci v dolní sněmovně parlamentu Wolesi Jirga v červenci 2021 obvinili úřadujícího ministra financí Payindu z prodeje pozic na celních ředitelstvích za miliony dolarů. Ministr se odmítl dostavit do parlamentu, aby reagoval na obvinění.

Nejedná se ale jenom o ministra financí. „Kolem prezidenta jsou lidé, kteří se snaží dosazení svých favoritů na ministerstvo financí," řekl k problému Zalmay Noori, člen finančního a rozpočtového výboru Dolní komory parlamentu Wolesi Jirga.

„Jmenování na ministerstvu financí a mnoho pozic, které mají příjmy a jsou oblastmi korupce, byly hluboce organizovány a mělo vážný dopad na ekonomiku země," řekl poslanec Arif Rahmani.

Někteří poslanci uvedli, že politické kroky při jmenování úředníků a ministrů, kteří se vystřídali na ministerstvu financí, vedly ke snížení vládních příjmů. Někteří zákonodárci obvinili určité kolegy z korupčních dohod s ministerstvem financí a vyzvali, aby Payinda skončil před soudem.

Vzít čáru je věda

Ale i bez těchto problémů by Payinda jednoho dne zmizel. V okamžiku, kdy bude zřejmé, že dochází k definitivnímu rozkladu vládní moci, dojde k bleskové emigraci prozápadních elit z Afghánistánu. Nemalá část vysokých úředníků jsou vlastně cizáci – Afghánci, kteří žili tak dlouho na Západě, že vlastně dnes jsou v Afghánistánu na „vládní návštěvě“. Prostě jejich „mise“ skončí a zmizí „doma“, tedy kdesi na Západě, většinou v USA.

Korupční peníze dobře využijí i Afghánci, kteří již odeslali své rodiny do bezpečí v zahraničí a mají své soukromé plány jak v pravý čas z Afghánistánu utéci. Ti, kdo na to mají finance, teď mají největší problém jak vystihnout okamžik, kdy se budou moci z vládních struktur vypařit…

Kdo bude chtít utéci již zítra, a má k tomu páky, může oficiálně odjet na „delší“ služební cestu.


Strach z přicházející katastrofy

Armáda není schopna islamistické magory z Talibanu zastavit. To má devastující vliv na uvažování kmenových starších, úředníků, vojáků i obyvatelstva. Projevuje se schopnost Talibanu zastrašit a zasít strach mezi lidmi.

Demoralizace v afghánské vládní správě a bezpečnostních silách dosáhla stavu epidemie. Totální řetězový  kolaps/kapitulace vládní správy a bezpečnostních jednotek v okresech a provinciích proto může přijít nečekaně v důsledku nějakého mimořádné nezvládnuté události.

V souvislosti s tím je zajímavá hypotéza, že až padne do rukou Talibanu velmi známý severoafghánský Kunduz (což se stalo), může být tato událost jednou z rozbušek katastrofického scénáře. Tedy velmi rychlého rozkladu v řádu několika málo týdnů. Čili, uvidíme.

Každopádně nás čeká ještě na pár týdnů hodně zajímavého čtení. V úterý 10. 8. 2021 kolem desáté večer tamního času se na webu deníku Khaama Press objevil článek s titulkem: „Tálibán vstoupil do třetího provinčního hlavního města za 12 hodin, sedmého za čtyři dny.“

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif