Roger Waters z Pink Floyd k RB OSN: Ukončete válku na Ukrajině

zprávy

<< VIDEO >> Mezinárodní hvězda rockové hudby a zakládající člen slavné skupiny Pink Floyd Roger Waters se prostřednictvím video odkazu obrátil na Radu bezpečnosti OSN a požadoval okamžité zastavení palby v zástupné válce mezi Spojenými státy a NATO proti Rusku na Ukrajině.

Roger Waters z Pink Floyd k RB OSN: Ukončete válku na Ukrajině
Roger Waters
16. února 2023 - 02:20

Roger Waters mluvil jako umělec a věrný svému hlubokému demokratickému přesvědčení.

Svůj čtrnáct a půl minutový vzkaz zahájil prohlášením, že vystoupil v OSN, aby vyjádřil to, čemu věří, a to jsou „pocity bezpočtu našich bratrů a sester po celém světě“.

Řekl, že je „hluboce poctěn, že dostal jedinečnou příležitost“ přednést tyto názory OSN během zasedání věnovaného možnostem míru na válkou zmítané Ukrajině, zejména ve světle „rostoucího objemu zbraní přicházejících do této nešťastné země".

Waters řekl, že ti, jejichž jménem hovoří, „představují mlčící většinu“, která chce žít v míru, „v podmínkách parity, které nám dávají skutečnou příležitost postarat se o sebe a své blízké“.

Dal jasně najevo, že invaze Ruské federace na Ukrajinu byla nezákonná a prohlásil: „Co nejdůrazněji ji odsuzuji," a pokračoval: „Není pravda, že ruská invaze na Ukrajinu byla nevyprovokovaná. Takže také ty provokatéry co nejdůrazněji odsuzuji “.

Pan Waters přednesl své poznámky během bodu programu s názvem „Hrozby pro mezinárodní mír a bezpečnost“, o který požádalo Rusko, aby projednalo „vyhlídky na mírové urovnání krize kolem „Ukrajiny v kontextu rostoucí nabídky západní zbrojení“, uvádí oficiální tisková zpráva Rady bezpečnosti OSN.

Tisková zpráva OSN uvádí, že brífink se koná „v souvislosti s řadou oznámení o další vojenské pomoci Ukrajině“. Pokračuje: „V lednu a únoru se několik zemí - včetně Německa, Spojeného království a Spojených států - dohodlo na dodání tanků na Ukrajinu, jako je tank Leopard 2 německé výroby a sofistikované vojenské vybavení." A zpráva dodává že se od Waterse „očekávalo, že bude kritizovat dodávky zbraní Ukrajině“.

V úterním tweetu první zástupce ruského zástupce v OSN Dmitrij Poljanskij potvrdil, že „na zasedání jsme pozvali slavného britského hudebníka a rockera Rogera Waterse. Zatímco některá média tvrdila, že Watersovo pozvání Moskvou znamenalo, že bude mluvit „jménem Ruska“, obsah jeho projevu jasně ukazuje, že se tak vůbec nestalo."

Během svých výmluvných poznámek, aniž by konkrétně zmínil Spojené státy, řekl Roger Waters, že mlčící většina se obává, že „vaše války zničí planetu, která je naším domovem, a spolu se všemi ostatními živými bytostmi budeme obětováni na oltář dvou věcí: válečných zisků, které plní kapsy velmi, velmi malého počtu, a hegemonického pochodu jedné či druhé říše směrem k unipolární světovládě."

Waters učinil četné odkazy na hrozbu třetí světové války a jaderné zničení jako nevyhnutelný produkt imperialistického úsilí o globální hegemonii. Řekl: „Tato cesta vede pouze ke katastrofě. Každý na této silnici má ve svém kufříku červené tlačítko a čím dále po této silnici jdeme, tím více se blíží naše svědící prsty k tomu červenému tlačítku a tím blíže jsme všichni k Armagedonu."

Zeptal se pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN (Čína, Spojené státy, Ruská federace, Francie a Spojené království): „Jaké jsou vaše cíle? Jaký je hrnec zlata na konci duhy? Větší zisky pro válečný průmysl? Více globální síly? Větší kus globálního koláče?... Neznamená větší kus koláče méně pro všechny? ostatní?“



Je příznačné, že pan Waters vytvořil paralelu mezi „našimi bratry a sestrami na Ukrajině a jinde, kteří se ne vlastní vinou ocitli v katastrofálních a často ve smrtelných podmínkách“. Na Ukrajině to podle něj mohou být vojáci nebo civilisté čelící válečné zóně „ostnatého drátu, strážních věží, zdí a nepřátelství“, nebo mohou být ve městě jako New York, kde se „mohou náhle ocitnout v zoufalé situaci.“

Dodal: „Možná nějak, i když celý život tvrdě pracovali, ztratili půdu pod nohama na kluzké, naklánějící se palubě neoliberální kapitalistické lodi, a spadli přes palubu a utopili se. Možná onemocněli, možná vzali si studentskou půjčku, možná zmeškali splátku... ale teď bydlí přes ulici v hromadě kartonů, možná dokonce na dohled od této budovy OSN.“

Waters zakončil svůj komentář výzvou k všeobecným lidským právům a okamžitému příměří na Ukrajině: „Žádné kdyby, žádné ale, žádné a. Nesmíme utratit ani jeden ukrajinský nebo ruský život, ani jeden. Všichni jsou pro nás drahocenní. Takže nastal čas vysílat pravdu k moci."

Waters pak řekl, že máme zprávu „od všech uprchlíků, ze všech táborů, zprávu ze všech slumů a favel, zprávu od všech bezdomovců ve všech chladných ulicích a od všech obětí zemětřesení a záplav na zemi ze 4 miliard většiny, která nemá hlas, to stačí, požadujeme změnu."

Waters přímo prosil Bidena, Putina a Zelenského, aby „teď změnili kurz“, pak si představil, jaká by byla situace, kdyby jeho prosba byla vyslyšena a řekl: „Konečně jsme byli vyslyšeni v síních moci. Tyrani ze školního dvora souhlasili, že si přestanou hrát na nukleární kuře. Koneckonců nezemřeme v jaderném holocaustu, alespoň ne dnes."

V době psaní tohoto článku žádný z hlavních amerických deníků (New York Times, Washington Post nebo Wall Street Journal) nebo kabelových zpravodajských sítí (CNN, MSNBC nebo Fox News) neinformoval o poznámkách pana Waterse.


Ačkoli zástupce velvyslance OSN ve Spojených státech, Richard Mills, vydal cynické prohlášení, v němž uznal Watersův brífink a zpochybnil jeho „kvalifikaci mluvit s námi jako odborník na otázky kontroly zbrojení nebo evropské bezpečnosti“, mainstreamová americká média to zatím odmítla. zmínit jeho poznámky.

Agentura Reuters zveřejnila krátký článek o projevu a byla nucena oznámit, že pan Waters odsoudil „moskevskou invazi do jeho souseda jako nezákonnou“, a zároveň uvedl, „že dodal, že věřil, že ‚byla vyprovokována – a vyzval k zastavení palby‘. . Jiné zprávy o události, jako Rolling Stone a Guardian, odmítavě napsaly, že Waters „odrážel proruské sklony“ a obsáhle citovaly ukrajinského velvyslance při OSN, který řekl, že hudebník šíří „ruské dezinformace a propagandu“.

Waters je jedním z mála umělců a hudebníků, kteří si udrželi zásadový protiválečný postoj k akcím USA a NATO na Ukrajině, aniž by podporovali Rusko. Odmítl se nechat zastrašit, aby podpořil rétoriku amerického ministerstva zahraničí a zpravodajských služeb o původu a důvodech války na Ukrajině.

I když to neřešil ve svém projevu v OSN, pan Waters již diskutoval o imperialistických provokacích proti Rusku, které probíhají léta a jsou u kořene vojenské akce, kterou Putinův režim na Ukrajině provedl před rokem.

Projev OSN přišel uprostřed eskalující veřejné kampaně proti Watersovi ze strany proimperialistických a protiruských sil, které se pokusily zrušit představení evropské části jeho světového turné." This Is Not a Drill". V poslední době, jak Waters informoval na svých sociálních sítích, bylo vynaloženo úsilí vynutit si zrušení tří květnových koncertů v Německu, které jsou již z 85 % vyprodané.

Kampaň proti Watersovi v Německu je kombinací pokusů zablokovat protiválečné poselství v jádru pořadu a pomlouvačné kampaně, která ho obviňuje z antisemitismu za jeho obranu palestinských práv proti zločinům izraelského režimu apartheidu. Waters reagoval na kampaň proti němu v Německu v dlouhém rozhovoru pro Berliner Zeitung, který přeložil do angličtiny a umístil na své webové stránky.

Celý videovzkaz RB OSN od Rogera Waterse.


(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif