Rozčílené Rusko Západu: Ohledně Navalného nás nechcete poslouchat!

zprávy

Ruská stajná služba nebyla zapojena do incidentu s Alexejem Navalným, k němuž došlo v sérii provokací Západu, uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová.

Rozčílené Rusko Západu: Ohledně Navalného nás nechcete poslouchat!
Alexej Navalnyj, ruský opozičník
25. prosince 2020 - 11:04

„Ruský prezident i zástupce příslušných resortů a ministr zahraničních věcí naší země a naši zástupci v mezinárodních organizacích na tuto otázku odpověděli mnohokrát záporně. Pokud vám to nestačí a budete i nadále předstírat, že tomu nerozumíte, položte otázku na rovinu, dvě písmena nebo tři, mohu vás potěšit: tři,“ řekla Zakharova na briefingu a když odpovídala na otázku, zda byly do incidentu s Navalným zapojeny ruské tajné služby.

Zacharová zdůraznila, že to, co se stalo, byla řada provokací ze Západu. „Zopakuji to, co mnozí slyší, ale nechtějí to přijmout. Již několik let pozorujeme provokace s použitím chemických zbraní ve světě: to jsou Skripalové, to je Amesbury, to je Sýrie, mimochodem, nyní Navalnyj, za kterými stojí západní tajné služby. Různé varianty, ale zároveň je stejný cíl: použít téma chemických zbraní jako vhodnou záminku pro odsouzení bez soudu a vyšetřování a poté uplatnění sankcí,“ uvedla Zacharová.


Navajnyj byl hospitalizován v Omsku 20. srpna poté, co onemocněl v letadle na cestě z Tomsku. Na základě výsledků vyšetření omští lékaři pojmenovali hlavní diagnózu jako metabolickou poruchu, která způsobila prudkou změnu hladiny cukru v krvi. Co to způsobilo, zatím není jasné, ale podle omských lékařů nebyly v Navalnyho krvi a moči nalezeny žádné jedy.

Později byl transportován letadlem do Německa. Poté vláda SRN s odvoláním na vojenské lékaře bundeswehru oznámila, že Navalnyj byl údajně otráven látkou ze skupiny toxických bojových látek „Novičok“. Kabinet ministrů Spolkové republiky Německo později uvedl, že závěry německých odborníků potvrdily švédské a francouzské laboratoře, přičemž na žádost Berlína provádí OPCW vlastní výzkum.

V tomto směru Kreml uvedl, že Berlín neinformoval Moskvu o svých závěrech, a ruské ministerstvo zahraničí zdůraznilo, že Rusko čeká na odpověď Německa na oficiální žádost o tuto situaci: za měsíc Rusko zaslalo Německu tři žádosti o právní pomoc ohledně situace s Navalným, odpovědi na ně nedostalo. Ještě v den Navalnyho hospitalizace přitom začaly ruské státní zastupitelství a policie provádět kontroly.

Zajímavostí je, že orgány SRN dříve nepopřely, že německá zpravodajská služba BND měla od 90. let přístup k vojenské otravné látce „Novičok“.

V souvislosti se situací kolem Navalného přijala Evropská unie rozhodnutí o sankcích proti šesti Rusům a vědeckému ústavu, Rusům byl zakázán vstup do EU. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova Rusko přijalo odvetné sankce proti řadě zástupců Německa a Francie.

Korunu bizarním obviněním nasazují mediální informace, že byly ruskou FSB Navalnému otráveny „Novičokem“ trenýrky. Samotný opoziční blogger rovněž provedl zajímavý názorový obrat. Nejprve děkoval omským lékařům za záchranu života, následně je ale obvinil z podílu na své otravě, stejně tak obvinil ruského prezidenta Putina, který prosadil jeho převoz do Německa.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif