Rozhořčení Kurdové házeli rajčata na americké vojáky opouštějící Sýrii!

zprávy

Místní kurdští obyvatelé v severní Sýrii křičeli na odjíždějící americké vojáky „zrádci“ a házeli po nich rajčaty, informoval The Independent.

Rozhořčení Kurdové házeli rajčata na americké vojáky opouštějící Sýrii!
"Zradili jste nás!" křičeli Kurdové
22. října 2019 - 10:15

Nemohou odpustit Spojeným státům stažení vojsk a ponechání Kurdů bez jejich ochrany před Tureckem, uvedl list. Stalo se to v pohraničním městě Kamyšly, kde v noci překročily hranice tucty obrněných vozidel.
 
Místní obyvatelé obviňují Spojené státy z ponechání Kurdů svému osudu, i když ve válce proti „Islámskému státu“ ztratili asi 10 tisíc vojáků.
 
„Mnoho vojáků a obrněných vozidel odjíždělo ze severní Sýrie směrem k irácké hranici. Když za soumraku dorazili do Kamyšly, byli tam aktivisté, kteří drželi transparenty s nápisem: „Až pojedete do USA, řekněte svým dětem, že jste viděli, jak jsou zabíjeny kurdské děti,“ řekl očitý svědek.

 
A v pondělí ráno, kdy se lidé setkali s konvojem, už na něj házeli a rajčata a brambory a křičeli: „Nechali jste nás samotné a zradili nás!“ Tuto scénu zaznamenala na videu kurdská informační agentura Hawar.
 
V pondělí ráno opustilo Sýrii více než sto vozidel s americkou armádou. Nyní se diskutuje o tom, zda nechat USA v severní Sýrii malý kontingent na ochranu produkce ropy před útoky IS. Ministr obrany USA však poznamenal, že rozhodnutí dosud nebylo učiněno.

Turecko dosud souhlasilo s příměří na pět dní, ale dohoda v úterý končí a turecký ministr zahraničí již varoval, že vojenské operace budou pokračovat, pokud Kurdové nevyčistí území. Kurdové říkají, že nemohou opustit příhraniční oblasti, protože jsou stále pod palbou.
 
Ruský ministr obrany Sergej Šojgu poznamenal, že kvůli turecké operaci zůstalo nehlídáno 12 syrských věznic a osm uprchlických táborů. Takže teroristé, kteří tam jsou, je mohou opustit a vrátit se do svých domovských zemí, napsal The Independent.

(kou, prvnizpravy.cz, independent.co.uk, foto: repro hawar)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 78%
transparent.gif transparent.gif
Ne 12%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif