Rusko popírá, že plánuje uzavřít Kerčský průliv pro cizí lodě

zprávy

Uzavření černomořských oblastí pro vojenská cvičení ze strany Ruska nebude mít vliv na Kerčský průliv, o kterém ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí.

Rusko popírá, že plánuje uzavřít Kerčský průliv pro cizí lodě
Ilustrační foto
17. dubna 2021 - 10:10

Píše o tom agentura  RIA-Novosti s odkazem na údaje ze zprávy odboru plavby a oceánografie Ministerstva obrany Ruské federace, zveřejněné 14. dubna.

Podle souřadnic uvedených v dokumentu omezí pohyb lodí pouze v prodloužené části vodní plochy podél pobřeží Krymu (přibližně od Sevastopolu do Gurzufu), v obdélníkové oblasti u pobřeží Kerčského poloostrova (dne paprsek přírodní rezervace Opuksky), stejně jako malá mořská oblast poblíž západního cípu Krymu.

Omezení budou platit od 21,00  24. dubna a do 21,00  31. října.

Kerčský průliv a přístup k němu podle zprávy nespadají do uvedených zón. Všechny oblasti plánované na uzavření sahají pouze k vnější hranici teritoriálního moře Ruské federace, vyplývá z dokumentu. Kerčský průliv a přístup k němu bude přístupný jako dříve.

Teritoriální vody jsou široké 22 námořních mil (22,2 km), což se měří od rozlohy země (včetně ostrovů) nebo od vnitrozemských mořských vod (zátoky, zátoky, ústa a ústí řek).

Boris Babin , konzultant Ústavu pro legislativu Nejvyšší rady, se mezitím již rozhořčil nad blokováním Kerčského průlivu a označil to za formu agresivní války.



NATO je znepokojeno ruským omezením přístupu do Kerčského průlivu

NATO vyjádřilo znepokojení nad záměry Ruska omezit přístup do některých oblastí Černého moře. Aliance vyzvala Moskvu, aby zajistila svobodu plavby a přístup do ukrajinských přístavů v Azovském moři.

„Jsme znepokojeni zprávami, že Rusko plánuje omezit přístup k částem Černého moře a Kerčského průlivu. Byl by to neopodstatněný krok a součást širšího modelu destabilizujícího chování Ruska. Vyzýváme Rusko, aby zajistilo volný přístup k ukrajinským přístavům v Azovském moři a zajistilo svobodnou plavbu,“ napsala Twitteru mluvčí NATO Oana Lungescuová.

(rp,prvnizpravy.cz,strana.ua,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif