Rusko prý straší NATO vojenským cvičením na Krymu

zprávy

Vojenská cvičení se budou konat na jihu Ruska za účasti více než 100 letadel a vrtulníků, uvádí Daily Express.

Rusko prý straší NATO vojenským cvičením na Krymu
SU-35
2. srpna 2019 - 09:01

V rámci první části cvičení bude ruské letectvo čelit nepřátelskému útoku na Krym a další jihoruské oblasti před následnou evakuací na záložní letiště.

Od připojení Krymu v roce 2014 Rusko investovalo obrovské množství peněz do rozvoje infrastruktury poloostrova a snaží se tam rozšířit svou podporu, píše Daily Express. Co však způsobuje ještě větší obavy Spojených států, zvyšuje se zde také ruská vojenská přítomnost.


Ruský prezident Vladimir Putin má v úmyslu demonstrovat vojenskou sílu na jihu země již 6.srpna, kdy se více než 100 letadel a vrtulníků zúčastní rozsáhlých cvičení, která jsou podle Daily Expressu zastrašováním Západu.
 
Očekává se, že vojenské manévry se budou konat ve dvou etapách. V rámci první fáze budou letecké operace prováděny od Krymu po Kaspického moře. Armáda bude muset stáhnout letectvo před údery nepřítele a přesunout jej na jiné základny v jižním Rusku.
 
Největší zájem NATO však způsobí druhou část cvičení. Ruská armáda bude muset odrazit raketový útok a zaútočit na nepřítele na Krymu a dalších jižních oblastech Ruska, jakož i na cíle nad Černým a Kaspickým mořem.
 
Současně Daily Express píše, že cvičení se budou konat na pozadí neustálých požadavků USA na návrat Krymu na Ukrajinu. Ve středu ministr zahraničí Mike Pompeo označil ruské akce na poloostrově za „nepřijatelné“. "Krym se musí vrátit," řekl americký politik.

Není to však poprvé, co Rusko na Krymu prokázalo svou vzdušnou zdatnost. Začátkem tohoto měsíce se vylodilo na při vojenském cvičení na břehu Černého moře více než 2000 výsadkářů, kteří nacvičovali invazi.

V první polovině minulého měsíce se naopak v oblasti Černého moře konalo cvičení Sea Breeze 2019 za účasti Spojených států, Velké Británie, Bulharska, Rumunska a Gruzie.

(rp,prvnizpravy.cz,dailymail,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?